Odbrojavanje do SP u Brazilu: Osmi uzastopni nastup Južne Koreje

Najveći uspjeh u istoriji, Južna Koreja je ostvarila 2002. godine, kada je, zajedno sa Japanom, ugostila najbolje reprezentacije na svjetu
0 komentar(a)
Son, Foto: Beta/AP
Son, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.05.2014. 13:51h

U nevjerovatnoj je seriji Republika Koreja kada su šampionati svijeta u pitanju.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu ove godine biće osmo zaredom na kojem će učestvovati Južnokoreanci.

Trenutno u većem naletu od njih jedino su Brazilci, Njemci, Italijani, Argentinci i Španci. Ove zemlje takođe su i jedine u istoriji sa osam ili više uzastopnih nastupa na mundijalima, što ovom uspjehu Republike Koreje još više daje na značaju.

Prvo pojavljivanje Južne Koreje na mundijalima bilo je 1954. godine u Švajcarskoj. Nije se baš rezultatski proslavila na tom šampionatu, jer je na dva meča koja je igrala u grupi primila ukupno 16 golova, dok se njeni reprezentativci u strijelce nijesu upisali nijednom.

Na sljedeći nastup čekalo se čak 32 godine, tokom kojih su Južnokoreanci propustili sedam prvenstava svijeta. Međutim, od 1986. godine kada je nastupila na Svjetskom prvenstvu u Meksiku, Južna Koreja nije propustila više nijedno.

Pet od ovih nastupa, Koreja je završila već nakon grupne faze (1986, 1990, 1994, 1998. i 2006. godine).

Najveći uspjeh u istoriji, Južna Koreja je ostvarila 2002. godine, kada je, zajedno sa Japanom, ugostila najbolje reprezentacije na svjetu.

Tada su Južnokoreanci osvojili četvrto mjesto, što je najbolji rezultat neke azijske selekcije u istoriji svjetskih prvenstava! Put ka istorijskom četvrtom mjestu bio je sve, osim isposipan ružama za četu holandskog stručnjaka na klupi Južne Koreje, Gusa Hidinka.

Malo im je ko prije početka Mundijala davao šanse za prolaz u drugu fazu takmičenja, s obzirom na to da su se na početku prvenstva nalazili u grupi sa Portugalom, SAD i Poljskom. Ali, ne samo da su prošli, nego su im poslije tri meča prve faze, sve tri ekipe iz grupe gledale u leđa. Republika Koreja je prvo sa 2:0 savladala Poljake, potom igrala neriješeno (1:1) sa Amerikancima, te u posljednjem kolu grupne faze šokirala svijet pobjedom nad Portugalom golom Park Ji-Sunga u 70. minutu utakmice. I pored osvojenog prvog mjesta u grupi, u osmini finala ih je čekala nemoguća misija! Kako bi se domogli četvrtfinala, Južnokoreanci su morali da pošalju kući reprezentativce Italije: Bufona, Maldinija, Totija, Del Pjera...

Nisu se ponijeli previše domaćinski prema legendama svjetskog fudbala reprezentativci Južne Koreje, natjeravši ih da već nakon osmine finala pakuju kofere. Počelo je bilo sve prema očekivanjima.

Italijani su golom Kristijana Boba Vijerija poveli već u 18. minutu, a s obzirom na to da niko na svijetu ne umije da čuva vođstvo kao momci sa Apenina, svi su mislili da je utakmica već tada završena.

Ipak, u 88. minutu stigao je hladan tuš za izabranike Đovanija Trapatonija, kada je Seol Ki-Hjeon odveo utakmicu u produžetke. Pravilo zlatnog gola, koje je tada bilo na snazi, iskoristio je An Jung-Hvan u 117. minutu i pogotkom odveo svoju zemlju u četvrtfinale.

Zaista je surov bio žrijeb prema Južnoj Koreji, pa su njeni najbolji fudbaleri polufinale morali da traže preko Španaca. Nakon što puna dva sata nijedna ekipa nije uspjela da postigne gol, šutirali su se penali. Redom su za Koreance pogađali Hvang Sun-Hong, Park Ji-Sung, Seol Ki-Hjeon, An Jung-Hvan i Hong Mjung-Bo!

Za razliku od stoprocentnog učinka Hidinkovih šutera, Hoakin je, nakon prva tri uspješno realizovana jedanaesterca Španaca, promašio četvrti, dok peti nije bilo svrhe šutirati.

Istrošeni mečevima osmine i četvrtine finala, heroji Južne Koreje nijesu imali snage da se poslije Portugala, Italije i Španije izbore i sa Njemcima, koji su imali neuporedivo lakši put ka polufinalu takmičenja.

Tek je u 75. minutu Njemačka, pogotkom Balaka koji je bio i jedini na meču, uspjela da dođe do vođstva i tako zakaže finale sa Brazilom.

Poražena je Južna Koreja nakon toga i od Turske, u meču za treće mjesto, rezultatom 2:3, te je na kraju ostala bez medalje.

I na prošlom Mundijalu, u Južnoj Africi, prošla je grupnu fazu, ali je plasman među 16 najboljih bio i maksimalan domet, jer su Koreanci u osmini finala poraženi rezultatom 2:1 od Urugvaja.

Južna Koreja je i redovan učesnik Kupa Azije, koji je osvajala dva puta - 1956. i 1960. godine. To su, ujedno, bila i prva dva puta da se turnir organizovao, dok je nakon toga uspjela da osvoji tri srebra i četiri bronze. Vizu za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, Južna Koreja je izborila, kroz treću i četvrtu rundu kvalifikacija za zemlje Azije. U grupi treće runde bila je prva, dok je u četvrtoj fazi kvalifikacija, zauzela drugu poziciju u grupi (iza Irana).

Najbolji strijelac Južne Koreje u ovim kvalifikacijama sa šest golova bio je Park Ču-Jong, igrač Arsenala, na pozajmici u Votfordu.

Trener Republike Koreje u Brazilu biće ranije pomenuti, Hong Mjung-Bo, koji je 2002. godine u četvrtfinalnom duelu sa Španijom bio jedan od petorice preciznih sa bijele tačke. Njemu će ovo biti ukupno peti nastup na prvenstvima svijeta, a prvi u ulozi trenera. Neće imati lak zadatak Mjung-Bo ljetos u Brazilu, gdje ga u grupnoj fazi očekuju okršaji sa reprezentacijama Belgije, Rusije i Alžira. U osmini finala bi ga, nakon eventualnog prolaska, čekala gotovo nemoguća misija, odnosno jedan od dva prvoplasirana tima iz grupe G (Njemačka, Portugal, Gana ili SAD).

I pored teških duela koji ih očekuju, sigurno je da će Son Heung-Min (21-godišnji fudbaler Bajer Leverkuzena, igrač kojeg na ljeto žele da dovedu brojni treneri najjačih evropskih klubova) i njegovi saigrači namučiti svakog ko im stane na put!

Bonus video: