GRADOVI MUNDIJALA

Dom legendi sporta idealan za bogataše

Ovo će biti 2. put da ovaj grad ugošćava najbolje fudbalske reprezentacije na svijetu. Ljetos će se u njemu igrati šest mečeva prvenstva svijeta, isto koliko i 1950. godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2019. 09:23h

Sao Paulo je sa skoro 12 miliona stanovnika ubjedljivo najveći grad u Brazilu. Rio de Žaneiro, koji je 2. na listi, ima skoro dvostruko manje stanovnika od njega. Deveti je u konkurenciji najnastanjenijih gradova na svijetu (ukoliko se računaju predgrađa zauzima 7. mjesto), a od kineskog Gvangžua, koji je 6. zaostaje za manje od milion ljudi. Avenija Paulista, glavna ulica u u gradu, ima više stanovnika nego cijela Podgorica...

Glavni je grad istoimene savezne države Brazila, najveće u zemlji. Moto grada je „Non ducor, duco”, u prevodu sa latinskog „Nijesam vođen, vodim”, dok mu je nadimak Sampa. Poznat je kao idealno mjesto za život bogataša.

Za Sao Paulo se može reći da je u isto vrijeme veoma bogat i veoma siromašan grad. Finansijski je centar države sa puno stranih kompanija, jakom berzom (jednom od najvećih na svijetu), BDP-om od 260 milijardi dolara, dok sa druge strane vlada veliko siromaštvo, u favelama prije svega, a stopa kriminala u gradu takođe je veoma velika.

Ima veoma jak međunarodni uticaj kada su u pitanju politika, trgovina, ekonomija, kultura... Domaćin je 5. po veličini kada je u pitanju Nedjelja mode na svijetu, iza Njujorka, Londona, Pariza i Milana. Najveći grad zemlje sambe je mjesto gdje se održava trka Formule 1 za Veliku nagradu Brazila, kao i teniski turnir, ATP Brazil open.

Grad je poznat i po nepredvidivom vremenu i čestim pljuskovima, a temperature u junu kreću se oko 16 stepeni.

Sao Paulo sadrži sve vidove turističkih atrakcija i mjesta za zabavu, tako da u njemu svako može naći nešto što ga interesuje. Najinteresantnija mjesta su muzej umjetnosti u Aveniji Paulista, Sao Paulo Katedrala, istorijski okrug Bom Retiro i Lus, Vila Olimpija, Vila Madalena i Pinheiros...

Grad je, naravno, i dio čuvenog brazilskog karnevala. U Sao Paulu se manifestacija održava petkom i subotom veče u nedjelji karnevala. Tada se međusobno takmiče razne škole sambe iz ove metropole, a svaka od njih predstavlja posebnu temu, iskazanu posebnim kostimima, plesom, muzikom...

Mnoge fudbalske zvijezde kao i velikani Formule 1 rođeni su u Sao Paulu: Roberto Karlos, Kafu, Ze Roberto, Robinjo, Airton Sena, Rubens Barikelo, Felipe Masa... Ovo je dom nekim od najvećih klubova Brazila, Palmeirasa, Sao Paula i Korintijansa.

Palmeiras dijeli prvo mjesto (sa Santosom) po broju titula Serije A - osam. Sao Paulo ima dvije manje, dok je Korintijans šampion Brazila bio pet puta. Sao Paulo je čak tri puta bio prvak Južne Amerike, dok su se druga dva kluba po jednom našli na vrhu kontinenta. Brojne legende brazilskog fudbala su ponikle i nastupale za ove timove.

Ovo će biti 2. put da ovaj grad ugošćava najbolje fudbalske reprezentacije na svijetu. Ljetos će se u njemu igrati šest mečeva prvenstva svijeta, isto koliko i 1950. godine.

Areni Korintijans mijenja ime i kapacitet poslije SP

Prva utakmica SP 2014. godine, između domaćina Brazila i Hrvatske, biće odigrana na Areni Korintijans u Sao Paulu. Tokom Mundijala, stadion će se zvati Arena de Sao Paulo. Poslije završetka prvenstva, stadion će koristiti Korintijans.

Na šest utakmica šampionata svijeta Arena Korintijans će moći da ugosti nešto više od 65 hiljada gledalaca, dok će kasnije, odlukom kluba, kapacitet biti smanjen za oko 20 hiljada mjesta. Sa dodatnim sjedištima ovo će biti drugi stadion po veličini u brazilskoj Seriji A.

Dosta se pričalo o ovoj areni zbog nekoliko nesreća koje su se dogodile tokom njene izgradnje. Posljedice nezgoda su bile fatalne u dva navrata, u kojima su poginule tri osobe.