Sitna ometanja oduzimaju vrijeme

Osim zbog umora, danas sve češće gubimo sposobnost koncentracije jer nas ometaju sredstva komunikacije i životni stil koji remeti stabilan tok misli
0 komentar(a)
oko, Foto: Peacefulprosperity.com
oko, Foto: Peacefulprosperity.com
Ažurirano: 13.05.2014. 16:57h

1. Društvene mreže

Vrlo je lako spojiti se na neku društvenu mrežu i nekoliko puta tokom samo jednog sata javiti se poznanicima. Svaki "odlazak" na društvenu mrežu skreće tok misli. Ponekad je teško da se prisjetimo šta smo tačno radili na poslu prije nego smo se logovali na društvenu mrežu.

2. Previše e-mailova

Email je je poput krika koji zahtjeva hitan odgovor. Iako je velik broj mejlova koji vam pristižu tokom radnog dana povezan s poslom oni ipak remete koncentraciju jer se naglo odvajate od onoga što trenutno radite. Nećete napredovati sa poslom ako stalno morate da odgovarate na mejlove i koncentrišete se na nešto sasvim drugačije.

3. Mobilni telefoni

Još veće remećenje koncentracije izaziva mobilni telefon. Zvono dolaznog poziva ili sms poruke je zvuk koji malo ko može da ignoriše. I tako trošimo dragocjeno vrijeme i rasipamo koncentraciju.

4. Obavljanje više poslova istovremeno

Ako ste svladali vještinu istovremenog obavljanja više poslova vjerovatno imate osjećaj da obavljate više poslova u manje vremena. Razmislite još jednom. Stručnjaci tvrde da gubimo vrijeme čim se prebacujemo s jednog posla na drugi. krajnji rezultat je da za tri posla koje radimo simultano, obično potrošimo više vremena nego da ih radimo jedan za drugim. Kad je to god moguće posvetite pažnju samo jednom poslu.

5. Dosada

Ovo je jedan od najstarijih uzroka slabe koncentracije. Ukoliko obavljate vama dosadan posao, svakih 10 do 20 minuta se nagradite šetnjom ili čašom osvježavajućeg napitka. Ako je moguće dok radite nešto dosadno slušajte dobru muziku koja će vas opustiti.

6. Brige

Teško je koncentrisati se na nešto, ako vas opsjeda briga zbog nečega nevezanog s poslom koji je pred vama. Ovakvih se misli možete najbolje riješiti ako brige zapišete na papir. Trenutno ćete se rasteretiti, a pažnju im uvijek možete posvetiti kasnije.

7. Stres

Ako se osjećate kao da imate previše zadataka teško je koncentrirati se samo na jedan od njih. Da stvar bude gora stres vas i fizički nagriza, osjećate napetost u ramenima, glavobolju ili ubrzani ritam srca - a sve to može da oslabi koncentraciju.

8. Glad

Mozak se ne može koncentrisati ako nema li dovoljno goriva. Posebno je važan doručak. Istraživanja ukazuju da kratkotrajna memorija i koncentracija slabe ako počnete radni dan bez kvalitetnog doručka.

9. Depresija

Mnogi misle da je tuga jedini simptom depresije. No, američki National Institute of Mental Health poručuje da je loša koncentracija jedan od najčešćih simptoma depresije. Ako se teško koncentrišete a osjećate i prazninu, beznađe ili ravnodušnost možda vas muči depresija. Obratite se stručnoj osobi koja će vam pomoći - no imajte na umu da neki antidepresivi takođe ometaju koncentraciju.

Bonus video: