Osnovni sud: Danijel Brol oslobođen krivice za davanje lažnog iskaza

Sudija Vujanović je uvažio njegov zahtjev da ne odgovara na pitanja advokata MANS-a Veselina Radulovića
179 pregleda 0 komentar(a)
Daniel Brol, Foto: Arhiva Vijesti
Daniel Brol, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.05.2014. 12:38h

Sudija Osnovnog suda Nenad Vujanović oslobodio je danas krivice za davanje lažnog iskaza nekadašnjeg člana odbora direktora nikšićke Željezare Danijela Brola.

Nevladina organizacija MANS je 2011. godine okrivila je Brola zbog sumnje da je lažno svjedočio u sudu. U obrazloženju presude Vujanović je saopštio da nije postojio umišljaj, te prema tome ni krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Brol je došao juče u Osnovni sud nakon nekoliko nepojavljivanja na ročišta u predmetu po tužbi MANS-a.

Sudija Vujanović je uvažio njegov zahtjev da ne odgovara na pitanja advokata MANS-a Veselina Radulovića.

U tužbi MANS-a navedeno je da je Brol, u postupku koji je vođen po tužbi većinskog vlasnika te kompanije protiv izvršne direktorice te organizacije Vanje Ćalović, dao lažan iskaz pred Osnovnim sudom.

U iskazu, Brol je naveo da je Željezara Nikšić za 2009. godinu platila sve poreze i doprinose po dospijeću.

MANS tvrdi da su ti navodi lažni, jer je Brolu, kao jednom od tadašnjih direktora Željezare Nikšić, bilo poznato da je na kraju 2009. godine Željezara dugovala preko 10 miliona eura na ime poreza i doprinosa.

“Dokaz za to su pojedinačni i konsolidovani finansijski iskazi Željezare za 2009. godinu, a da je Brol bio upoznat sa sadržinom tih dokumenata proizilazi iz činjenice da se stalno pozivao upravo na konsolidovane finansijske iskaze”, piše u tužbi MANS-a.

Brol je u kratkom svjedočenju istakao da je Željezara sve poreske obaveze izmirila i da je Vlada Crne Gore toj firmi odobrila reporogramiranje duga sa dospijećem 2011. godine.

Dodao je da se do sada nije odazivao na ročišta, jer nije uredno primao poziv, s obzirom da boravi u Londonu.

Bonus video: