Nezakonito hapšenje?

Novinar Darko Ivanović protiv države: Policija dostavila sudu iskidani video-snimak

“Policija je snimala događaj bez odobrenja sudije”...
404 pregleda 14 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2014. 07:15h

Uprava policije poslala je Osnovnom sudu u Podgorici snimak hapšenja novinara Darka Ivanovića koji je iskidan na tri mjesta.

To je konstatovano na jučerašnjem ročištu u predmetu po tužbi Ivanovića protiv države zbog nezakonitog hapšenja dok je izvještavao o prinudnom iseljenju Jelene Vučićević iz Podgorice, krajem novembra 2013. godine.

“Konstatuje se da je na snimku na tri mjesta, tačnije na 36.53, 41.50 i 43.22 minutu načinjen rez, odnosno isječen kadar na tim djelovima”, uneseno je u zapisniku sa jučerašnjeg ročišta.

Zbog policijskog video-zapisa, reagovao je Ivanović.

“Neophodno je pogledati i moj snimak, jer je očigledno da su iz kadra uklonjeni određeni segmenti. Iz snimka se jasno vidi da sam smirivao situaciju i konstantno govorio Vučićevićevoj i prisutnima, koji su psovali policiju, da policajci samo rade svoj posao”, rekao je Ivanović.

Dodao je i da se jasno vidi da je cijelo vrijeme bio opkoljen policajcima, koji su sprečavali iseljenje stvari.

“To se sve dešavalo nakon što je Vučićevićeva bila iseljena, čime je presuda bila izvršena”, rekao je.

Punomoćnik novinara, advokat Aleksandar Kovačević, kazao je da se na snimcima vidi da prilikom iseljenja i izvršenja sudske presude, nije bilo zapisničara.

“Izvršna sutkinja se nije predstavila niti obrazložila radnju koju izvodi, nije postojao zapisničar niti bilo koje drugo lice koje vodi zapisnik sa lica mjesta”, kazao je Kovačević. Dodao je da je ulogu sudije tog dana preuzela policija.

“Očigledno je da je policija upotrijebila kameru, kao svojevrsni vid notiranja događaja, čime je prekoračila ovlašćenja, jer se stavila u ulogu sudije, a nigdje se ne vidi da je sudija odobrila da se događaj snima”, saopštio je Kovačević.

Istakao je da prilikom hapšenja Ivanovića nigdje nema izvršne sutkinje Radmile Perović, koja je iseljavala Vučićevićevu.

“Prilikom stavljanja lisica tužiocu, nije bila prisutna sudija, niti je tužilac prethodno opomenut i upozoren od strane sudije u skladu sa odredbama ZIP-a i ZPP-a, što sve ukazuje na nezakonitost sprovedenog postupka”, kazao je.

Zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Milanka Rakočević, kazala je da je postupak otišao u pogrešnom smjeru, jer se ne sudi za to da li je iseljenje bilo zakonito, već je predmet parnice naknada nematerijalne štete.

"Ne vidi se kada me policija tjera"

Ivanović je kazao da se dva snimka istog događaja iseljavanja starice u novembru prošle godine razlikuju u jednom dijelu.

“Snimak dostavljen od Uprave policije ne sadrži rečenicu koju je jedan od ovlašćenih službenika policije prilikom mog dolaska uputio: ’Pomjeri se, miči se sa tom kamerom’.

To ukazuje na činjenicu da tužena strana nije ni željela da javnost bude upoznata sa tim da su me ometali prilikom obavljanja mog posla, koji je u opštem interesu, odnosno sprečavali su da javnost bude informisana o događaju od javnog interesa”, rekao je Ivanović.