Stvoren da bude glavni grad

Tadašnji predsjednik Brazila, Žuselino Kubiček naredio je izgradnju Brazilije, ispunjavajući tako obećanje Ustava i svoje političke kampanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2014. 22:08h

Izgradnja ovog ultra modernog grada smještenog u samom centru Brazila počela je 1956. godine. Tadašnji predsjednik Brazila, Žuselino Kubiček naredio je izgradnju Brazilije, ispunjavajući tako obećanje Ustava i svoje političke kampanje. Osnivanje ovoga grada je bio dio Kubičekovog plana „50 godina napretka za samo pet”. Izgradnja Brazilije trajala je 41 mjesec. Od otvaranja, 21. aprila 1960. godine, grad služi svrsi zbog koje je i napravljen - da preuzme status glavnog grada od Rio de Žaneira. U Braziliji živi 2,8 miliona ljudi, po čemu zauzima četvrto mjesto na listi najnaseljenijih gradova Brazila. Ovdje je smješten najveći dio brazilske savezne administracije i političke moći. Među najvećim gradovima Latinske Amerike, Brazilija ima najveći bruto proizvod po glavi stanovnika.

Najtopliji dio godine u glavnom gradu Brazila je od septembra do decembra, dok su najhladniji mjeseci jun i jul, sa prosječnom najnižom temperaturom od oko 13 stepeni. Najviša temperatura tokom ovog perioda (kada će se i igrati Mundijal) iznosi 25 podioka.

Brazilija se smatra remek-djelom moderne arhitekture i nalazi se na listi Svjetske baštine UNESKO-a. Znamenitosti grada predstavljaju trg Tri sile (zgrada Kongresa, predsjednička palata i Vrhovni sud), palate pravde i ministarstva spoljnih poslova, katedrala Brazilija...

Tri najpoznatija fudbalska kluba iz Brazilije su Braziliense, Gama i Brazilija. Gama i Braziliense su po jednom osvajali Seriju B, ali nijesu bili uspješni u najboljoj ligi Brazila. Sva tri kluba trenutno nastupaju u nižerazrednim brazilskim ligama.

„Estadio Nasional ”: Dokaz liderstva u urbanom planiranju

„Estadio Nasional Mane Garinča” sagrađen je 1974. godine. Ime je dobio po legendi brazilskog fudbala, Manuelu Fransisku dos Santosu, poznatijem kao Garninča. Dvostruki osvajač Svjetskog prvenstva (1958. i 1962.) imao je 40 godina kada je Estadio Nasional otvoren, 10. marta 1974. Stadion predstavlja dio sportskog komleksa „Airton Sena”, koji obuhvata i dvoranu „Nilson Nelson” i trkačku stazu „Nelson Pike”.

Za potrebe ovogodišnjeg Mundijala, stadion je gotovo cijeli srušen i renoviran. Napravljene su nova fasada, metalni krov i tribine, a teren je spušten, kako bi omogućio nesmetan pogled sa svakog sjedišta. Stadion u Braziliji moći će da ugosti skoro 70 hiljada ljudi.

Renoviranje je završeno u junu 2013. godine, a stadion je nakon toga ugostio Kup konfederacija. Prvu utakmicu na novom Estadio Nasionalu odigrale su reprezentacije Brazila i Japana, 15. juna 2013. godine. Brazil je u tom meču slavio sa 3:0.

Osim Svjetskom prvenstvu ove godine, ovaj stadion će biti domaćin i Olimpijskim igrama koje će se za dvije godine održati u Brazilu.

„Estadio Nasional Mane Garinča” ima potpuni pristup putem javnog prevoza, čime opravdava status Brazila, kao svjetskog lidera u oblasti održivog urbanog planiranja.

Bonus video: