Kome je policija 18 dana čuvala 100 paketa cigareta?

“Mercedesovo” vozilo puno švercovanih duvanskih proizvoda, juče je napustilo krug beranske Granične policije
453 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2014. 17:56h

Policija je prije 18 dana zaplijenila kamion sa 100 paketa cigareta, ali o tome nije obavijestila javnost.

“Mercedesovo” vozilo puno švercovanih duvanskih proizvoda, juče je napustilo krug beranske Granične policije, a nakon što su reporteri “Vijesti” uspjeli da fotografišu njegovo kretanje, kamion se parkirao u Centru bezbjednosti Berane.

Izvor “Vijesti” tvrdi da je iz vrha beranske policije stigla naredba da se kamion sa oduzetom robom pusti da nastavi put ka granici sa Srbijom. Iz Uprave policije su potvrdili da su cigarete oduzete i ponudili zanimljivo objašnjenje za jučerašnju jednosatnu vožnju.

Oni, međutim, nijesu objasnili zašto kamion na parkingu stoji od 25. aprila, zašto prijava još nije podnesena protiv vozača Raša Šabotića i zašto je vozilo baš rožajske policije juče pratilo kamion u “šetnji” kroz Berane.

Ekipa "Vijesti" juče je posmatrala kada je policijski automobil (oznaka P-BA001) za čijim je upravljačem bio komandir beranske policije Marijan Račić, do rampe Granične policije dovezla vozača kamiona Šabotića, koji je, nakon par minuta, u pratnji tog i policijskog vozila registracije P-RO001, napustio krug sa kamionom punim cigareta marke "trokadero" i "merlin".

Iz policije su objasnili da su službenici Odjeljenja granične bezbjednosti Berane, to vozilo kontrolisali 25. aprila na putnom pravcu Berane - Rožaje i da je tada konstatovano da Šabotić prevozi 100 paketa cigareta i određenu količnu prehrambenih proizvoda...

“S obzirom na to da je utvrđeno da R. Š. za prehrambene proizvode posjeduje validnu dokumentaciju, što sa cigaretama nije bio slučaj, policijski službenici su danas, oko 13.30 časova, iz kruga OGB krenuli kamionom, uz policijsku pratnju, ka Beranama, kako bi R. Š. vratili prehrambenu robu. Policijski službenici su namjeravali da cigarete, koje su se, takođe, nalazile u pomenutom kamionu, a koje su oduzete po osnovu nelegalne trgovine, sa ovim teretnim vozilom nakon primopredaje prehrambenih proizvoda, transportuju u krug CB Berane. Primopredaja prehrambenih proizvoda se međutim nije mogla izvršiti jer je rampa na hladnjači predmetnog vozila bila neispravna... Vozilo je, sa prehrambenim proizvodima i cigaretama, odvezeno u krug objekta CB Berane, s obzirom na to da je taj rejon pokriven video nadzorom”, piše u zvaničnim odgovorima policije.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da u zvaničnim odgovorima nema trunke istine i da kamion sa cigaretama pripada beranskom preduzetniku čije je ime poznato redakciji.

Krgović dolazi na sastanak sa Veljovićem (arhiva)

"Prema našim informacijama, on cigare švercuje iz Luke Bar u Novi Pazar. Kamion sa cigaretama je oduzet 25. aprila oko 19 časova, a danas je načelnik (Veselin) Krgović naredio da se pusti. U pratnju do granice trebalo je da idu Marijan Račić i Duško Lazović, koji su i dovezli Šabotića do kamiona. Kamion je objekat napustio u 13.36 časova. Sat nakon toga i nakon što ga je vaša ekipa fotografisala, negdje oko 14.30 časova, kamion je vraćen, ali na parking ispred Centra bezbjednosti. Tu su, nakon 20 dana, krim tehničari fotografisali kamion, vjerovatno da zavaraju tragove", kazao je sagovornik "Vijesti".

On je "Vijestima" kazao da su Račić i Lazović, prije nego su pošli za kamion, bili u kancelariji kod Krgovića.

Krgovića i prije dovodili u vezu sa švercom...

Načelnik beranske policije Veselin Krgović i ranije je dovođen u vezu sa švercom cigareta. Njega je bivši granični policajac, koji je u Luksemburgu dobio azil, optužio da je, dok je bio rukovodilac granične policije u Beranama otvorio švercerski koridor prema Kosovu.

Dacić je tada progovorio i o tome da u Mojkovcu postoji ilegalna fabrika duvana i da se preko graničnog prelaza i dalje švercuju cigarete, kafa, ljekovi i druga roba. Dva sagovornika "Vijesti" iz granične policije tada su kazali da su krijumčari u dosluhu sa čelnim ljudima beranske ispostave granične policije.

Krgović je tada demantovao optužbe.

Galerija

Bonus video: