Kad bi igrale samo u maju...

Prvi put sa sve tri pobjede odbojkašice Crne Gore izborile prolaz u drugu rundu kvalifikacija za EP
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2014. 16:04h

Maj je, očigledno, srećan mjesec za odbojkašice Crne Gore, koje su sve pobjede do sada ostvarile u ovom proljećnom mjesecu.

Nakon prošlogodišnjeg istorijskog plasmana u drugu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, sa dvije pobjede u tri meča u Igalu (pod vođstvom Vladimira Rackovića), naše najbolje odbojkašice su u maju ponovo prošle prvu rundu kvalifikacija, ovoga puta za Evropsko prvenstvo.

Pod vođstvom novog selektora Vladimira Milačića, „crvene“ su u Baru prvi put završile rundu kvalifikacija sa svim pobjedama. Crna Gora je, naime, u „Topolici“ redom pobijedila Bosnu i Hercegovinu (3:2), Estoniju (3:0) i Litvaniju (3:0), i kao prvoplasirana izborila prolaz u drugi krug kvalifikacija za EP u Belgiji i Holandiji...

"Prva utakmica je bila najteža, zbog toga što je Tanja Bokan došla na dan utakmice, krenula u zoru, dan nakon finala plej-ofa, i nismo znali u kakvom će stanju ona biti. Nismo bili uigrani sa Tanjom, niti sa Ksenijom Ivanović, koja je došla nekoliko dana pred početak turnira. Međutim, sve je funkconisalo dobro sva tri dana, posebno posljednjeg protiv Litvanije, kada sam, moram da priznam, bio pozitivno iznenađen, jer sam očekivao barem neki blaži pad. Ali toga nije bilo, pod kontrolom smo držali igru, pa su Litvanke bile bez šansi, a u prva dva meča je sve sasvim pristojno izgledalo", kaže za „Vijesti“ selektor Milačić, koji je pohvalio i zahvalio i stručnom štabu i medicinskoj ekipi na dobro odrađenom poslu u Baru.

Uz prvi trijumf 8. maja 2008. godine, u pretkvalifikacijama za EP, seniorke su do sada upisale ukupno šest pobjeda u raznim ciklusima kvalifikacija.

"Ne mogu da dam sud o mogućnostima ove selekcije na osnovu jednog turnira, na kojem je sve bilo na visokom nivou. Atmosfera je bila sjajna, sve nam je polazilo za rukom. Osim te prve utakmice sa BiH, maltene nismo imali problema. Kad nastupe problemi, vidjećemo onda kako ćemo se snalaziti. Ako budemo jaki i znali da izađemo iz problema tokom igre, onda će to biti znak da postajemo dobra ekipa. To ćemo vidjeti već u narednoj rundi kvalifikacija, gdje će protivnici biti na višem nivou od onih sa kojima smo igrali u Baru. Ako možemo da primamo servis i dobro da serviramo, mi možemo da igramo sa mnogo jakim ekipama. Jer smo napadački jako dobra ekipa, borbeni smo, dobro postavljamo blok", dodaje Milačić.

Crna Gora će u drugoj rundi kvalifikacija igrati u grupi C sa Slovenijom, Češkom i Španijom. Igraće se dva turnira - od 23. do 25. maja u Španiji i sedam dana kasnije u Češkoj. Pobjednici grupa izboriće direktan plasman na šampionat, dok će drugoplasirane selekcije igrati baraž.

"To je drugačija priča u odnosu na Bar, gdje se napravila odlična atmosfera, neka veza između sjajne publike i djevojaka. U Češkoj i Španiji neće biti tako, zbog publike. Imamo, sigurno, kvalitet, koji treba da ga unaprijedimo i odigramo i narednu rundu najbolje što možemo. Ako je to dovoljno za neki dobar rezultat, super, ako ne, onda je bitno da smo dali sve od sebe - zaključio je Milačić, koji je djevojkama dao dva slobodna dana.

Bonus video: