Preminuo Drago Malović

Malović je prvi crnogorski glumac koji je dostigao opštenarodnu popularnost širom Jugoslavije i postao simbol crnogorske televizije
216 pregleda 63 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2014. 18:28h

Istaknuti crnogorski glumac, doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta, član Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore, Drago Malović, preminuo je 12. maja u Podgorici, u 90. godini života.

Drago Malović je jedan od rijetkih bardova crnogorskog pozorišta koji je doživio duboku starost. Počeo je kao amater u čuvenom nikšićkom Kulturno-umjetničkom društvu “Zahumlje“, da bi u prvoj profesionalnoj predstavi Nikšićkog pozorišta davne 1949. godine, već bio angažovan kao profesionalni glumac. Iz tog nikšićkog perioda gdje je morao da igra i mlade ljubavnike i mlade heroje, radeći sa tada vrhunskim rediteljima bivše Jugoslavije, konačno je sebe našao u nacionalnom repertoaru, a posebno crnogorskom.

U Nikšiću je stekao ogromnu popularnost igrajući Nikoletinu Bursaća, Vuka Bubala, a takođe igrajući i u tada vrlo modernim dramama koje su tek prodirale na jugoslovensku scenu, Judžina O' Nila, Šona O'Kejsija, Džordža Bernarda Šoa. Kao istaknuti glumac Nikšićkog pozorišta biva angažovan u Titogradskom narodnom pozorištu i tu počinje njegova blistava glumačka karijera. Treba istaći uloge u “Gorskom vijencu“ i “Lažnom caru Šćepanu Malom“, Petra II Petrovića Njegoša.

Foto: Boris Pejović

Vrhunac njegove pozorišne karijere bila je uloga oca u drami “Ognjište“ Žarka Komanina kojom je na Sterijinom pozorju zadivio jugoslovensku pozorišnu javnost, tako da je proslavljeni pozorišni kritičar javno postavio pitanje - kako da jedan tako briljantan glumac ne dobije Sterijinu nagradu, suprotstavljajući ga jednom od tada najpopularnijih jugoslovenskih glumaca koji je dobio ovo priznanje.

Za svoga pozorišnog aktivnog djelovanja, za punih 40 godina koliko je trajao na sceni, što u nikšićkom, što u kragujevačkom pozorištu, odigrao je preko 200 uloga, a kruna njegove glumačke karijere bila je uloga Radosava u legendarnoj “Đekni“, velikog crnogorskog reditelja Živka Nikolića.

Prvi je crnogorski glumac koji je dostigao opštenarodnu popularnost širom Jugoslavije i postao simbol crnogorske televizije.

Komemoracija će biti održana u utorak 13. maja, u Crnogorskom narodnom pozorištu u 10 sati.

Mićunović: Bila mi je čast što sam mu bio saradnik i prijatelj

Povodom smrti Draga Malovića, Branislav Mićunović ministar kulture uputio je telegram porodici i Crnogorskom narodnom pozorištu.

"Povodom smrti istaknutog crnogorskog pozorišnog, filmskog i televizijskog glumca Draga Malovića, upućujem iskreno saučešće njegovoj porodici i Crnogorskom narodnom pozorištu, čiji je počasni član. Drago Malović je bio izuzetna i markantna pojava na crnogorskoj glumačkoj sceni sa iskonskim darom. Porodici i njegovim prijateljima neka je za utjehu i to što je njegov životni put ovjenčan velikim i vrijednim stvaralačkim i ljudskim uspjesima. Bila mi je čast što sam mu bio i saradnik i prijatelj", istakao je Mićunović.

TV Vijesti: Svetozar Trebješanin

Bonus video: