Maraval: Postoji otpor prema premijeri filma o Stros-Kanu

Na pitanje da li će film biti prikazan na Kanskom festivalu, Maraval je rekao u nedjelju uveče da organizatori festivala imaju pravo da im se neki film sviđa ili ne sviđa
0 komentar(a)
Žerar Depardije, Foto: Rojters
Žerar Depardije, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.05.2014. 08:41h

Vensan Maraval, koproducent filma "Dobrodošli u Njujork" - o seksualnoj aferi bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Stros-Kana, izjavio je da ima otpora premijeri tog filma.

Film će biti premijerno prikazan na internetu 17. maja u Francuskoj, a pariski Mond je prošle nedjelje pisao da će biti prikazan i na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, koji počinje u srijedu.

"Nijesam sklon teorijama zavjere. Međutim, činjenice same govore za sebe. Bilo gdje u svijetu mogu da se snimaju filmovi o (Silviju) Berluskoniju ili (Džordž) Bušu. U Francuskoj ne možemo da pričamo o našoj skorijoj istoriji", rekao je Maraval i izrazio žaljenje što nijedna francuska televizija nije željela da finansira njegov rad, smatrajući da je to film "američke nacionalnosti".

Na pitanje da li će film biti prikazan na Kanskom festivalu, Maraval je rekao u nedjelju uveče da organizatori festivala imaju pravo da im se neki film sviđa ili ne sviđa.

"Moguće je da nas organizatori pozovu, a moguće je i da mi prihvatimo poziv ili ga ne prihvatimo", rekao je Maraval.

Film "Dobrodošli u Njujork" režirao je Ejbel Ferara, a glavnu uogu igra Žerar Depardije. Dan premijernog prikazivanja filma - 17. maj je datum izbijanja seksualne afere Dominika Stros-Kana, koga je 17. maja 2011. godine jedna hotelska sobarica u Njujorku optužila da je pokušao da je siluje.

Stros-Kan je oslobođen optužbe u SAD, ali je zbog te afere bio primoran da podnese ostavku na mjesto šefa MMF-a.

Stros-Kan (65) bio je ministar privrede i finansija Francuske (1997-1999) i do afere je važio za kandidata socijalista za predsjednika Republike.

U Francuskoj će film biti javnosti dostupan samo na internetu, a ne u bioskopskim salama. Jedino će američki gledaoci moći da ga gledaju i u bioskopu.

Bonus video: