policija na mukama

Serija paljevina u Budvi pod velom tajni

Serija paljevina počela je krajem avgusta 2013. kada je izgorio skupocjeni “citroen C5”
168 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2014. 15:20h

Budvanska policija suočava se sa velikim problemom, jer se za proteklih osam mjeseci u metropoli turizma  dogodilo desetak paljenja skupocjenih automobila i  jednog plažnog bara. Počinioci  tih krivičnih djela do danas nijesu otkriveni.

Novi potpis slanja prijetećih poruka, zaplašivanja, osvete ili prijetnji koji potresa Budvu, izazov je za policiju.

“Toliki broj podmetnutih požara  u posljednjih par mjeseci je veoma  indikativan. To ukazuje na mogućnost postojanja  zelenaša, mnogih drugih  kriminalnih aktivnosti, ali i neraščišćenih  računa”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije. On je dodao da inspektori rade na rasvjetljavanju svih slučajeva.

Serija paljevina  započela je krajem avgusta 2013. kada je pred samu zoru, ispred upravne zgrade Jadranskog sajama izgorio skupocjeni službeni  automobil “citroen C5”.

Iz tog preduzeća oglasili su se, objašnjavajući da je   vatra buknula  usljed neispravnih instalacija. Ipak, demantovao ih je uviđaj tokom kog su inspektori došli do sumnje da je požar podmetnut.

U tom požaru oštećen je i “rendž rover”, koji je u vlasništvu jednog od zakupaca tezgi na bazaru Jadranskog sajama.

Tri mjeseca kasnije  dogodio se još jedan “čudan požar”. Plameni jezičci, progutali su 50 hiljada vrijedan, potpuno nov crveni “mercedes”, parkiran u privatnoj garaži u

Podličku nadomak Pržna. Budvanin Željko Mitrović prijavio je policiji da mu je automobil izgorio. Vatrogasci su bili nemoćni, od automobila nije ostalo ništa. Nedugo za tim,  na izmaku 2013. ponovo je gorjelo u Budvi. Na meti se našao automobil, porodice Miljanić u Dubovici. Požar je podmetnut ispod njihovog džipa, koji je bio parkiran  ispred stambene zgrade, u zagrađenom dijelu dvorišta.

Zabludu da su oni koji  podmeću požar ili bacaju eksplozivne naprave "bezbjedni" jer ne ostavljaju tragove, demantovao je rukovodilac Grupe za utvrđivanje uzroka požara, eksplozija i havarija Nenad Milikić.

Njega i njegove kolege čak i mikrotrag izuzet nakon eksplozije može od vesti do osumnjičenog.

“Izvršioci tih djela  misle da ne mogu da se otkriju zato što navodno nema tragova, međutim tragova ima. Govorim o mikro tragovima, i mi smo obučeni da ih  pronađemo. Iz tih tragova dajemo informacije operativi i pronalazimo izršioce krivičnih djela. To ne može brzo da se odradi jer proces duže traje, ali se dolazi do njih”, kazao je on.

Milikić pojašnjava da analize pokazuju da je  u proteklom periodu najčešće korišćen TNT ekploziv, a da je najčešći način aktiviranja bio  električni. U par slučajeva eksplozivne  naprave aktivirane su automatski.

Serija paljenja automobila u Budvi, nastavljena je i 2014.  Sredinom januara, pred samu zoru, izgorjela su  dva automobila u Ulici Nikole Tesle, nadomaka glavne gradske raskrsnice.

Vatra je prvo progutala  “audi” Budvanina Jova Ljubanovića, a zatim se proširila i na susjedni “golf 3” (UL-AL645) vlasništvo Nenada Bevanje. Policija je  uradila uviđaj, ali  počinioci  još nijesu otkriveni.

Posljednji u nizu paljenja automobile, dogodio se 11. aprila u budvanskom naselju Maine. Tada je  dva sata poslije ponoći podmetnut požar pod vozilo inspektora za droge budvanske policije Staniša Vračar.

 Spaljeni auto inspektrora Staniše Vračara

Vatra je uništila i susjedni “golf”, vlasništvo drugog policijskog  inspektora.

Ostalo je nerasvijteljno i paljenje luksuznog džipa BMV X5 ( BD BD 555), vlasništvo Budvanina Marka Vujačića, koji je izgorio u oktobru 2012. ispred njegove porodične kuće u budvanskom naselju Potkošljun.

"Sen Trope" pretvoren u pepeo

Početkom marta, pod okriljem noći, u   budvanskom naselju Adok, izgorio  ja “mercedes”, poznate ugostiteljske porodice Đuričković. Plamen je bukvalno “progutao”  automobil, a požar je uznemirio stanare okolnih zgrada.

Početkom  aprila, pred samo svitanje, oko pet sati izjutra, požar je u pepeo pretvorio plažni bar “Sen Trope” na Slovenskoj plaži, nedaleko od hotela “Park”.Plameni jezici, po deset metara visoki, progutali su dio plažnog mobilijara. 

Zakupac bara je firma Pinokio d.o.o., Momira Medenice.

Galerija

Preporučujemo za Vas