Nakaradne prakse su veoma žilave: S one strane i oduševljenja i razočarenja

"Trebalo bi da sam odavno s one strane isčekivanja nekakvih povoljnih ishoda na koje ne utičem neposredno"
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2014. 12:08h

Opet imam onaj blesavi osjećaj da šansa postoji - što je zapravo izvanredan pokazatelj da se ne bavim dovoljno ozbiljno i dovoljno intenzivno stvarima kojima bi trebalo da se bavim vrlo ozbiljno i vrlo intenzivno - u suprotnom ne bih primjećivao te predizborne ludorije, bio bih imun na te stvari i bio bih - ako ne sasvim sretan - a onda barem za nijansu srećniji (momak).

To što gajim navijačke strasti - to u mojim godinama nije ni pametno, a ni zdravo.

Trebalo bi da sam odavno s one strane isčekivanja nekakvih povoljnih ishoda na koje ne utičem neposredno - trebalo bi da sam odavno s one strane i oduševljenja i razočarenja - svodi se na isto - koja mi serviraju političari - i stari političari i novi političari - pogotovo političari u najavi, wannabee-političari - što nemušto i bez imalo zadrške, redom, jedan za drugim, uskaču u tu smrdljivu baruštinu koja očigledno nema dna i koja se naziva CG političkom scenom.

Trebalo bi da sam pametan u ovim mojim godinama - jer pored blesavog osjećaja da šansa postoji, imam i gadan osjećaj da rujna majska zora neće svanuti još barem deceniju ili dvije.

U to ime, volim da bacam poglede preko ograde - kibicujem što se dešava kod komšija, kod Hrvata, oni su mi interesantniji od ostalih komšija, moram priznati, oni su trenutno najuzoritiji, što bi se reklo - i kad su splasnule prve pozitivne impresije - ipak je Hrvatska odnedavno punopravna članica EU, ipak su oni ispred nas, ta njihova strast ka poštovanju, očuvanju i njegovanju raznih kontinuiteta i tradicija itd. - dočekala su me i prva, neminovna razočarenja - ali ipak krenimo redom.

Katja Žlajpah i Aleš Žnidaršič - multiPlan arhitekti, sa sjedištem u Ljubljani - osvojili su prvu nagradu na velikom međunarodnom konkursu, odnosno Natječaju za izradu idejnog arhitektonsko-urbanistikog rješenja Umjetničke galerije Akademije likovnih umjetnosti - Aluartforuma - na adresi Ilica 83 do 87, u Zagrebu.

Najjednostavnije rečeno - trebalo je uglaviti novu kuću između postojećih kuća na adresama Ilica 83 i Ilica 87 - riječ je, dakle, o klasičnoj donjogradskoj interpolaciji (Donji grad je, uslovno rečeno, urbana zona Zagreba - za razliku od Gornjeg grada ili Griča - koji se nalazi gore, iznad Trga bana Jelačića, na brdu Gradec - i koji, u kompletu sa Kaptolom - čini povijesnu zona Zagreba) - s tim da mi nije jasno zašto se zvanično izbjegava pominjanje adrese Ilica 85 - vjerovatno iz razloga što na tom mjestu nema kuće - prazni prostor se u ovom trenutku koristi kao parking.

Tandemu Žlajpah & Žnidarši se ovoga puta, treba pomenuti, pridružila Andrea Donatović Poljičak - DAR 612 d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu - jer su uslovi konkursa nalagali da autor koji na konkursu nastupa samostalno - ili barem jedan od članova autorskog tima, ako je nastup timski - mora biti ovlašteni arhitekt u Hrvatskoj komori arhitekata - zato što se, u slučaju pobjede na konkursu, podrazumijeva da ovlašteni arhitekt, u svoje ili u ime tima, sklapa ugovor o tzv. javnoj nabavci za izradu projektne dokumentacije - što je u neku ruku civilizacijska tekovina, valjda je logično da pobjednik na konkursu vodi projekat do okončanja realizacije - što u našoj maloj, ali časnoj i poštenoj CG, još uvijek nije slučaj - nažalost.

Uostalom, Hrvatska komora arhitekata i inžinjera u graditeljstvu/ Razred arhitekata, objavila je 2007. godine publikaciju koja nosi naslov Arhitektonski i urbanistički natječaji - gdje stoji, pod takom 7. Natječajne posljedice, na strani 52, članak 63./ Daljnja razrada/ (1), pazite sad:

"Kod natječaja za realizaciju raspisivač mora povjeriti, uz poštivanje preporuka Ocjenjivačkog suda, izradu sve daljnje dokumentacije potrebne za građenje zgrade ili uređenje prostora koji je predmetom natječaja prvonagrađenom autoru, ako ne postoji važan razlog da to ne učini. Ukoliko raspisivač dokaže da nije moguće dodijeliti razradu prvonagrađenom autoru, dodjeljuje se sljedećem nagrađenom autoru koji zadovoljava sve tražene uvjete uz suglasnost Odbora za natječaje".

Ima još:

"Investitor je obvezan izradu daljnje dokumentacije ugovoriti prema Pravilniku o cijenama usluga Hrvatske komore arhitekata i inžinjera u graditeljstvu (PCU HKAIG).

Usluge projektiranja u pravilu se naručuju do izvedbenog projekta (glavni projekat i izbedbeni projekat - izvođački projekat, projekat za izvođenje - dvije su različite stvari, da ne bi bilo zabune - prvo se radi glavni, a onda izvedbeni projekat op.a.). Ukoliko, iznimno, cijeli izvedbeni projekt nije potreban za realizaciju građevinskog zahvata, treba primjerenom narudžbom daljnje razrade projektnog rješenja od autora nagrađenog rada, osigurati kvalitetnu realizaciju natječajnog rada.

Ako je autor prvonagrađenog natječajnog rada osoba koja nije ovlaštena projektirati (ako je pobjednik student, na primjer - op.a.), raspisivač natječaja dužan je izradu projekta povjeriti osobi za koju je postigao dogovor s autorom".

Dakle, Udruženje hrvatskih arhitekata ili neko drugo, lokalno strukovno udruženje - tipa Društvo arhitekata Zagreba ili Varaždina, Splita, Osijeka - raspisuju javne natječaje za sve objekte koji se grade državnim novcem - novcem iz budžeta, tj. predračuna, kako kažu Hrvati - pa ko pobijedi - pobijedio je.

Davne 2007. godine sam išao sa studentima podgoričkog AF na Kongres studenata arhitekture u Zagreb - bili su preslatki PG studenti i toliko su navaljivali, nijesam imao srca da ih odbijem (zdravo drugari!) - pa je tom prilikom domaćin organizovao posjetu Krku - gradu Krku na otoku Krku - odnosno Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan - da bi kasnije, u Rijeci - Hartera - bilo upriličeno predavanje Idisa Turata - polovine u to vrijeme vrlo aktuelnog Ureda Randić-Turato, sada nažalost bivšeg ureda, koji stoji iza projekta te škole - izvanrednog projekta, moram posebno naglasiti - i kaže Turato nama, studentima arhitekture:

"Kad pobjediš na natječaju, a mali si ured, napravi deal za izradu glavnog projekta sa nekim većim uredom, glavni projekat nije toliko bitan, to je rutina - ali nikada nemoj da se odrekneš nadzora - ako se odrekneš nadzora izvešće ti kuću pogrešno, sve će da pokvare".

Dakle, slušam ja Turata davne 2007. i ne mogu da vjerujem - znači ako si hrvatski arhitekt, pa ti se posreći da pobijediš na natječaju organizovanom u Hrvatskoj - onda radiš glavni projekat - ili ugovaraš izradu glavnog projekta, ako si mali ured - a nadzor ti ne gine, ovako ili onako - osim ako si student - u kojem slučaju i glavni projekat i nadzor povjeravaš nekome ko je ovlašteni arhitekt. To s nadzorom i nije neka prevelika sreća u Hrvatskoj, bez brige - jer ipak nemaš nadzor nad budžetom - pa se čitavo vrijeme prilagođavaš budžetu kojim upravlja političar - a što to tačno znači i kako to izgleda u praksi maestralno je opisala arhitektica Helena Paver Njirić (sada samo Helena Paver) u tekstu objavljenom...

Evo ga, ispucah kvotu za danas - i debelo je prebacih - a da nisam ni dotakao temu kojom sam zapravo namjeravao da se bavim...

Prokleta politika.

Kada bi se neka od aktuelnih političkih opcija okrenula ukidanju nakaradne - ko da manje - prakse dodjele poslova koji se tiču izrade projektne dokumentacije za objekte na teritoriji CG što će se graditi novcem iz budžeta - javnim novcem, našim novcem - onda bi ova predizborna šarada možda imala smisla, ovako... znam, uvijek ima važnijih tema itd.

O Aluartforumu ipak više u narednom broju, oprostite na digresiji.

Bonus video: