Tužiteljka tvrdi da Kalićevu svadbu nije gledala

Zamjenica VDT-a Ljubinka Madžgalj zaboravila je da li je ikada dala nalog policajcima da ispituju zaposlene u MANS-u
73 pregleda 8 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.05.2014. 18:16h

Zamjenica višeg državnog tužioca u Bijelom Polju Ljubinka Madžgalj zaboravila je da li je ikada dala nalog policajcima da ispituju zaposlene u MANS-u ko je objavio snimak svadbe narkobosa Safeta Kalića na Internetu.

Ona je to kazala juče u Osnovnom sudu, gdje je svjedočila u predmetu po tužbi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora protiv Uprave policije, zbog prisluškivanja internet komunikacije zaposlenih u toj nevladinoj organizaciji.

Tužiteljka je svjedočila krajnje konfuzno i na veliki broj pitanja advokata MANS-a Veselina Radulovića odgovarala da se ne sjeća.

Madžgalj je istakla da joj nije poznato od koga je predmet prisluškivanja dobila u rad, dodajući da to pitanje advokat MANS-a treba da postavi njenom nadređenom

Na pitanje Radulovića kada je Osnovno tužilaštvo u Bijelom Polju preduzelo radnje prema MANS-u, zbog objavljivanja snimka svadbe, Madžgalj je kazala da je to bilo u julu 2010.

Odgovarajući na pitanje advokata, tužiteljka je kazala da se ne sjeća da li je ikada gledala snimak svadbe Safeta Kalića.

Nakon toga advokat MANS-a pitao je kako je onda izdavala naredbe i postupala u tom predmetu, ako nije vidjela šta ima na snimku.

Madžgalj nije konkretno odgovorila, ali je pomenula neki audio zapis, koji je navodno preslušala.

Radulović je pitao “kako možete da znate šta ima na snimku svadbe, ako ga nijeste pogledali?”, na šta je tužiteljka odgovorila da je "tužilaštvo predmet dobilo u rad".

Madžgalj je istakla da joj nije poznato od koga je predmet prisluškivanja dobila u rad, dodajući da to pitanje advokat MANS-a treba da postavi njenom nadređenom.

"Tada sam zbog prelaska na novu funkciju predala predmet, tako da nijesam u toku sa radom na istom", kazala je Madžgalj.

Tužiteljka se nije mogla izjasniti ni zbog kojeg krivičnog djela su tužilaštvo i policija postupali u predmetu objavljivanja snimka svadbe Kalića.

Osim toga nije objasnila ni zašto je tužilaštvu bilo toliko važno da se sazna ko je objavio snimak, na kojem su se vidjeli funkcioneri Agencije za nacionalnu bezbjednost u društvu šefova organizovanih regionalnih kriminalnih grupa. Sljedeće ročište zakazano je za 16. jun.

Ćalović: Nećemo prestati da se borimo protiv političke korupcije

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović kazala je juče nakon suđenja da umjesto istraživanja teških krivičnih djela, tužilaštvo i policija nastavljaju da progone one koji prijavljuju korupciju i kriminal, stavljajući se direktno u službu kriminalaca.

"U oba slučaja policija i tužilaštvo istražuju ko je otkrio krivična djela, a ne ko je počinio ona krivična djela koja snimci dokazuju. U slučaju svadbe Safeta Kalića, policija i tužilaštvo su učinili sve da na nama nacrtaju metu, a da šefovima mafije iz cijelog regiona i njihovim pomagačima iz crnogorske obavještajne službe, pokažu ko je kriv što su njihovi kriminalni poslovi dospijeli u javnost", kazala je Ćalović.

Dodala je da je nastavak represije nad njima i u slučaju snimka kupovine ličnih karata dodatni pokazatelj da su policija i tužilaštvo instrumentalizovani od strane političkih struktura.

"Mi nećemo prestati da se borimo protiv političke korupcije, bez obzira na sve pritiske i maltretiranja", istakla je Ćalović.

Zbog Saja pod lupom “Jutub”

Tužilaštvo iz Bijelog Polja 6. avgusta 2010. tražilo je da inspektori utvrde ko je vlasnik sajta "Youtube" na kojem je postavljen snimak svadbe Kalića.

Radulović je pitao Madžgalj šta je razlog takvog zahtjeva, na šta mu je odgovorila da to ne zna, jer je tada bila na odmoru.

Madžgalj nije objasnila ni kako je tužilaštvo dobilo informaciju da je snimak objavljen sa IP adrese MANS-a.

Bonus video: