Suđenja iz Podgorice sele u Kolašin

Predmet protiv optuženih za bombaški napad na redakciju “Vijesti” ostaje u Podgorici
233 pregleda 0 komentar(a)
Osnovni sud Podgorica, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.05.2014. 16:04h

Krivično odjeljenje u Osnovnom sudu u Podgorici predložilo je Vrhovnom sudu da se jedan dio krivičnih predmeta iz tog suda delegira drugom sudu.

Zahtjev je pokrenut zbog pretrpanosti sudija krivičnim predmetima, potvrdila je portparolka Osnovnog suda Ivana Becić.

“Na sjednici krivičnog odjeljenja donijet je zaključak da se zbog znatnog broja krivičnih predmeta u ovom sudu predloži da se određeni broj istih delegira drugom, stvarno nadležnom sudu, shodno odredbi čl.34 ZKP-a, kojom je između ostalog predviđeno da Vrhovni sud može, po predlogu sudije pojedinca, odrediti drugi stvarno nadležan sud ako je očigledno da će se tako lakše sprovesti postupak”, saopštila je Becić.

Dodala je da se predlog podnosi pojedinačno za svaki predmet.

“Ovakav zaključak je na sjednici krivičnog odjeljenja u ovom sudu donijet kako bi se u potpunosti ostvarilo pravo na suđenje u razumnom roku garantovano članom 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima. Na sličan način predmeti su delegirani i 2008. i 2009. godine”, kazala je Becić.

Ona je negirala spekulacije da je i krivični predmet protiv Marka Šofranca i Nemanje Vukmirovića, okrivljenih za bombaški napad na “Vijesti”, predložen za delegiranje drugom sudu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, delegirani predmeti, ukoliko Vrhovni sud to dozvoli, bi mogli biti dodijeljeni sudijama Osnovnog suda u Kolašinu.

Bonus video: