Vrijeme sustiže sve

Šta se događa s muškim polnim organom dok starite

Kako starenje uiječe na muški polni organ? To je pitanje koje proleti kroz glavu svakog muškarca, bez obzira u kojoj se situaciji sada nalazio.
234 pregleda 0 komentar(a)
penis, Foto: 1,blogsot
penis, Foto: 1,blogsot
Ažurirano: 28.03.2019. 09:35h

 Evo kratkog pregleda što muškarci mogu da očekuju:

 Izgled i veličina

 Kada muškarac pređe godine u kojima je na vrhuncu seksualnosti, u većini slučajeva sa 30 godina, polni organ prolazi kroz određene promjene. Glava penisa postepeno gubi boju zbog smanjenog protoka krvi, a u nekim slučajevima može doći i do gubljenja stidnih dlaka. Ako muškarac ima prekomjernu težinu, organ gubi na obimu i dužini. Gubitak veličine može biti reverzibilan ako je uzrokovan debljinom, ali ne i ako je u pitanju proces starenja. Zato ne treba da budete zabrinuti ako primijetite smanjenje, jer do toga jednostavno dolazi zbog smanjenog protoka krvi.

 Jedan od mehanizama koji do toga dovodi je postepeno taloženje masnih materija u sićušnim arterijama unutar penisa, što narušava protok krvi do organa. Ovaj proces, poznat kao ateroskleroza, isti je onaj koji doprinosi začepljenju unutar koronarne arterije - vodećem uzroku srčanog udara.

 Zakrivljenost

Nezgodne epizode tokom polnog odnosa ili erekcije, nespretno odijevanje i slično, mogu dovesti do manjih oštećenja tkiva penisa. Uslijed loše akumulacije krvi dolazi do toga da se penis iskrivi u erekciji. To stanje poznato je kao Peyronijeva bolest, i najčešće se pojavljuje u srednjoj dobi. Može biti blagog oblika, ali i uzrokovati bolne erekcije i otežati seksualni život, zbog čega će biti potrebno potražiti pomoć.

Vrijeme uzbuđenosti

Kako stare, tako muškarcima u tijelu opada nivo testosterona, što znači da će im trebati više vremena za postizanje erekcije i orgazma. Takođe, trebaće im više vremena da se ponovno uzbude. Kada muškarac napuni 40 godina, smanjuje se i količina proizvodnje sperme, a opada i kvaliteta erekcije. U mnogim slučajevima, povećana prostata slabi protok urina i može uzrokovati druge komplikacije.