Koliko traje zaljubljenost?

Naime, naučnici ovog centra ustanovili su da je protein Ngf vrlo precizan barometar ljubavi, jer utiče na razvoj, zaštitu i obnavljanje nervnih vlakana
4 komentar(a)
par, zaljubljeni, Foto: Shutterstock
par, zaljubljeni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2014. 09:09h

Savremena nauka je toliko napredovala da su naučnici sada u stanju da izmjere gotovo sve segmente našeg života, pa i emocija.

Tako su nedavno italijanski naučnici izračunali koliko dugo žive leptirići u našim stomacima kada se zaljubimo.

Nažalost, samo godinu dana, otkrili su rezultati istraživanja koje je nedavno obavljeno u Centru za molekularna istraživanja Univerziteta u italijanskom gradu Pavija.

Naime, naučnici ovog centra ustanovili su da je protein Ngf vrlo precizan barometar ljubavi, jer utiče na razvoj, zaštitu i obnavljanje nervnih vlakana, pišu Novosti.rs.

Polazeći od tog otkrića, italijanski stručnjaci su sproveli zanimljivo istraživanje. Uporedili su nivo ovog proteina u krvi 58 svježe zaljubljenih osoba između 18 i 31 godina, sa ljudima koji su u stabilnim višegodišnjim vezama, kao i onih koje su sami.

Rezultati ove analize su nedvosmisleno pokazali da je nivo proteina Ngf najviši u krvi zaljubljenih osoba. Ali, kada je ista analiza sprovedena poslije godinu dana, naučnici su ustanovili da je nivo ovog proteina gotovo isti, ako ne i identičan sa nivoom u krvi samaca ili osoba čija veza je odavno ušla u daleko mirnije vode.

Zato italijanski naučnici vjeruju da je ovaj protein glavni krivac za blaženo stanje euforije koje osjećamo kada smo zaljubljeni, kao i za neobično treperenje leptirića u stomaku kada ugledamo voljenu osobu. Nažalost, oni su ovim istraživanjem pokazali da ti leptirići žive samo godinu dana.