Velika nagrada za umjetnika crnogorskog porijekla

Pod utiskom posjete kraju svog daljeg porokekla u Crnoj Gori u kome su od kraja 17. veka živjeli i djelovali uskoci Ristić je komponovao "Uskočku rapsodiju"
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2014. 07:27h

Kompozitor, pijanista i muzički teoretičar cnogorskog porijekla Andre Ristić dobitnik je nagrade Kanadskog umjetničkog savjeta za ovu godinu. Ristić (42) je dobio nagradu od 15.000 dolara u muzičkoj kategoriji.

Nagrada se još od 1967. dodjeljuje umjetnicima u srednjem životnom dobu u još šest kategorija: pozorište, medijske umjetnosti, ples, među-umjetnosti, vizuelne umjetnosti i pisanje i izdavaštvo.

Kanadski savjet za umjetnost je nacionalna državna institucija za finansijsku i drugu podršku umjetnosti i umjetnika. Raspolaže kolekcijom od 17.000 radova savremenih kanadskih umjetnika koja je javno dostupna. Andre Ristić je rođeni Kanađanin-Kvebečanin, otac mu je crnogorskog, a majka poljskog porekla. Studirao je matematiku, ali je diplomirao studije klasične muzike (klavir i kompoziciju) na Muzičkom konzervatorijumu u Montrealu.

Nagrađen je brojnim nagradama, između ostalih još jednom nagradom Kanadskog umjetničkog savjeta 2000, a 2001. proglašen je za kompozitora godine u Kvebeku. Iste godine dobio je nagradu za kamernu muziku Udruženja kompozitora, autora i muzičkih izdavača Kanade.

Osim što aktivno komponuje bio je član nekoliko ansambala uključujući i u Kanadi vrlo poznati "Trio Fibonači" (1998-2006) takođe 2001. nagradjen kao ansambl godine u Kvebeku. Kao muzički teoretičar bavi se matematičkom interpretacijom zvuka.

Pod utiskom posjete kraju svog daljeg porokekla u Crnoj Gori u kome su od kraja 17. veka živjeli i djelovali uskoci Ristić je komponovao "Uskočku rapsodiju". Od 2008. Andre Ristić živi u Briselu gdke je član Pijanističkog fakulteta na jednom muzičkom institutu, a svira i u belgijskim ansamblima klasične muzike.

Galerija

Bonus video: