I voćne sokove konzumirajte u razumnim količinama

"Imao sam pacijentkinju koja je pila dva litra soka od narandže dnevno misleći da joj koriste zdravlju, a u isto vrijeme dobijala je na težini"
4 komentar(a)
narandža, Foto: Huffingtonpost.com
narandža, Foto: Huffingtonpost.com
Ažurirano: 08.05.2014. 18:29h

U maloj čaši prirodnog soka od narandže nalazi se čak 21 gram šećera, koliko ga, prema tvrdnjama naučnika, ima i u gaziranim, pa se postavlaj pitanje da li je on gori od njih?

Pored toga, i šećer u priodnom voćnom soku, baš kao i onaj u zaslađenim pićima prepuni su kalorija, tvrde stručnjaci sa Univerziteta u Glazgovu.

U tekstu koji je objavljen u magazin The Lance Diabates navodi se da se konzumacija cijele narandže povezuje sa smanjenjenim ili neutralnim rizikom od dijabetesa, dok se pijenje voćnog soka povezuje sa povećanim rizikom od iste bolesti, piše Huffington Post.

Važan sastojak soka od narandže, vitamin C, dobar je za imuni sistem i antioksidans je koji štiti ćelije od slobodnih radikala. Ali, neke od njegovih prednosti su precijenjene. Nijedna studija nije dokazala da vitamin C pomaže u izlječenju prehlada. Nadalje, podaci na ambalaži kupovnog soka o količini vitamina C odnose se na trenutak kada je proizvod pakovan. Međutim, stručnjaci tvrde da svi sokovi tokom vremena gube nutrijente. Zbog toga se preporučuje svježe ocijeđeni sok popiti odmah.

Moderna tehnologija omogućila je duži rok trajanja sokova koji se čuvaju i do godinu. Nakon što se zapakuju u ambalažu vrijeme provode u skladišima, na policama u trgovinama ili u frižideru i neprestano gube vitamine.

Obradom, tretiranjem i pripremom za skladištenje sok gubi ukus. Kako bi se on popravio, tu su dodaci čija je uloga da 'odglume' okus narandžinog soka. Dodaju se prije pakovanja i prodaje, a vrlo često dolaze iz zemalja koje imaju različita ograničenja i kontrole pesticida od zemalja u kojima se taj sok na kraju prodaje.

Budući da su povezani sa gojaznošću, dijabetesom, srčanim bolestima i gihtom, te nedostatkom hranjivih tvari, gazirani sokovi još su gori izbor od soka od narandže, barem kada je u pitanju zdravlje. Problem nastaje kada ljudi na dijeti potrebne količine vode ili voća u potpunosti zamijene voćnim sokovima.

"Imao sam pacijentkinju koja je pila dva litra soka od narandže dnevno misleći da joj koriste zdravlju, a u isto vrijeme dobijala je na težini, sok joj je uzrokovao probleme sa jetrom i povećao rizik od dijabetesa", rekao je jedan ljekar i pozvao ljude da voćne sokove piju u razumnim količinama.

Bonus video: