Čekić: Ispunili smo očekivanja

Muška stonoteniska reprezentacija Crne Gore plasman u treću diviziju opravdala je očekivanja i ispunila cilj uoči šampionata svijeta u Tokiju, kazao je kapiten Irfan Čekić.
0 komentar(a)
stonoteniseri pres, Foto: Saša Jončić
stonoteniseri pres, Foto: Saša Jončić
Ažurirano: 08.05.2014. 16:01h

Plasmanom u treću diviziju, muška stonoteniska reprezentacija Crne Gore opravdala je očekivanja i ispunila cilj uoči šampionata svijeta u Tokiju.

"Vratili smo se iz Tokija podignute glave, sa ostvarenim ciljem. Bilo je teško, u grupnoj fazi bili smo tek četvrti favoriti. Na otvaranju igrali smo sa selekcijom Makaoa, prvim favoritom u grupi, u čijem sastavu su igrala tri kineska takmičara. Dobili smo ih, a nakon toga se ekipa podigla i redom smo pobjeđivali", rekao je kapiten tima Irfan Čekić na konferenciji za novinare.

Crnogorski stonoteniseri su u grupi pobijedili Makao, Urugvaj, Siriju, Alžir i Azerbejdžan, a u nokaut fazi Togo, Peru i u finalu Šri Lanku.

"Nadam se da ćemo i na sljedećem šampionatu ponovo biti dobri i izboriti plasman u viši rang. Hvala i Branislavu Kaluđeroviću, posvetio bih pobjedu i njemu, kao i svim ljudima koji su vjerovali u nas", dodao je Čekić.

Stonoteniserke nijesu bile iste sreće kao njihove kolege. U grupi su pobijedile Katar, Madagaskar, Maldive, Nepal i San Marino, a nokaut fazi Farska Ostrva.

Jedini poraz, u meču za finale i viši rang, doživjele su od Filipina.

"Mi, nažalost, nijesmo imali sreće što smo u polufinalu za protivnika imali selekciju Filipina, koja je do polufinala sve rivale pobjeđivala 3:0. Pružili smo jak otpor favorizovanom rivalu, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu i viši rang", rekla je Sunčica Rogić.

Komentarišući nova pravila, po kojima će stonoteniserke za plasman na šampionat morati da igraju kvalifikacije, Rogić je kazala da se na to ne mora gledati negativno.

"Ti mečevi će nam donijeti iskustvo, bolje ćemo upoznati protivnike i omogućiti nam da pružimo još više", kazala je Rogić.

Predsjednik Stonoteniskog saveza Crne Gore Branko Rogić kazao je da je takmičenjem i uspjehom u Tokiju crnogorski stoni tenis izašao iz anonimnosti.

"Na dobrom smo putu stoni tenis vratimo tamo gdje pripada. Izražavam divljenje i zahvalnost našim predstavnicima na njihovom izuzetnom rezultatu u Tokiju i odnosu prema reprezentaciji", rekao je Rogić i zahvalio direktoru Uprave za mlade i sport Igoru Vušuroviću i predsjedniku Crnogorskom olimpijskog komiteta Dušanu Simonoviću, kao i Vujici Lazoviću, potpredsjedniku Vlade, na pomoći.

"U Tokiju je nastupilo 110 ekipa u muškoj i 95 u ženskoj. Od sljedećeg šampionata pravo nastupa imaju po 96 ekipa u obje konkurencije", kazao je Rogići.

Prema njegovim riječima, 44 reprezentacije imaju pravo direktnog plasmana na šampionat.

"Od toga 40 najboljih sa Svjetske rang liste i po dvije prvoplasirane selekcije iz treće i četvrte divizije. Ostale reprezentacije plasman će morati da izbore kroz kvalifikacije. Prema propozicijama, Afrika će imati sedam predstavnika, Evropa i Azija po 12, Latinska Amerika sedam, a Okeanija tri. Mjesto ima i domaćin šampionata, dok Svjetska stonoteniska asocijacija ima pravo da popuni nedostajući broj sa maksimalno pet reprezentacija", zaključio je Rogić.

Bonus video: