Milačić: Neka sve bude kao na treninzima

Izabranice Vladimira Milačića od sjutra do nedjelje u Baru igraju prvu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje se naredne godine igra u Belgiji i Holandiji
54 pregleda 0 komentar(a)
Milivojević, Milačić i Ivanović, Foto: Saša Jončić
Milivojević, Milačić i Ivanović, Foto: Saša Jončić
Ažurirano: 08.05.2014. 13:02h

Nešto manje od godinu dana nakon turnira u Igalu, u prvoj rundi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, kada su prvi put od obnavljanja državne samostalnosti prebrodile jednu rundu kvalifikacija, crnogorske odbojkašice ponovo imaju istu priliku – izabranice Vladimira Milačića od sjutra do nedjelje u Baru igraju prvu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje se naredne godine igra u Belgiji i Holandiji.

Rivali “crvenih” u borbi za jedno od prva dva mjesta koja vode u drugi krug kvalifikacija su Bosna i Hercegovina, Litvanija i Estonija.

"Uživao sam proteklih 15 dana u svakom minutu treninga. Jednostavno, svaka od djevojaka je dala sve od sebe na svakom treningu. Mislim da smo svi zajedno dali sve da unaprijedimo našu timsku igru i timski duh. Mislim da nam je to pošlo za rukom. Na dan turnira će nam se priključiti i Tanja Bokan, koju znam jako dobro, u Baru je i počela da igra odbojku, tu je postala pravi igrač. Uz njen kvalitet i borbenost ekipe, naša je obaveza da damo sve od sebe na svakoj utakmici, kao što smo to radili na treninzima, i ja bih time bio prezadovoljan. Ako u tome uspijemo, onda ni rezultat neće izostati", rekao je selektor Milačić.

U odnosu na posljednju akciju reprezentacije, drugoj rundi kvalifikacija za SP u oktobru u Izraelu, kada je selektor bio Vladimir Racković, tim je skoro čitav promijenjen. Ostale su samo Tanja Bokan, Nikoleta Perović, Ana Otašević i Evgenija Milivojević.

"Propustila sam posljednje dvije akcije zbog zdravstvenih problema. Ali, ako mogu da uporedim sa onim što se dešavalo prije dvije godine, organizacija se dosta podigla na veći nivo. Samim tim, djevojke su motivisane da daju sve od sebe na treningu. Od kada sam došla, iznenađena sam zalaganjem i radom na treningu. Svaka cura se bori i trudi. Očekujemo da nam se prudruži kapiten Tanja Bokan, sa kojom na terenu mislim da će sve fino i korektno izgledati. Vidjećemo kako sve biti, ali mogu da obećam sto posto zalaganje na utakmicama".

"Sav trud koji su cure uložile od početka priprema, trebalo bi da se nagradi rezultatom. Hvala svima što ljudi pokušavaju da ulože više u žensku odbojku. To je super, iz razloga što imamo dosta talenata, super je što nam je reprezentacija mlada. Mislim da imamo finu budućnost. Mi ćemo dati sve od sebe", rekla je Ksenija Ivanović, primačica servisa njemačkog Visbadena, sa kojim je ove sezone igrala polufinale plej-ofa.

I Evgenija Milivojević ističe kvalitetan dan u proteklih 15 dana.

"Očekujem dobar rezultat na ovom kvalifikacionom turniru. Mislim da imamo velike šanse, jer imamo par dobrih i iskusnih igračica, kao što su Tanja Bokan i Ksenija Ivanović. Sa njima sigurno imamo velike šanse da se kvalifikujemo u narednu rundu", kaže tehničarka Crne Gore.

Prema riječima Milačića, stručni štab Crne Gore ima najmanje informacija o Litvaniji.

"Nijesmo mogli da nađemo video zapise njihovih utakmica. Za prvomajske praznike su igrali nekoliko utakmica sa Letonijom, koja je nas dobila prošle godine u Izraelu 3:2. Litvanija je jednu utakmicu dobila lagano, dva puta su slavile Letonke, pa nemam jasnu sliku od Litvankama. Za Estoniju smo nabavili nekoliko snimaka, odradili smo skauting. Ističu se tri djevojke, sestre bliznakinje Bratuhine, jedna je primač, druga korektor. Jako je dobar igrač i Enok, djevojka koja igra u šampionu Finske, a Dubravka Stojanović, naša bivša igračica nam je pozitivnih stvari o njom".

"Što se tiče Bosne i Hercegovine, prošle godine smo ih dobili u Herceg Novom. Mi smo sada jači za Milivojević, Ivanović i Bokan. Oni su jači za Bartulu, drugog dizača. Velike su razlike u ekipama, koliko su oni nepoznanica za nas, toliko smo i mi za njih. Po meni ekipe na turniru u Baru su izjednačenog ranga, svi počinjemo iz pretkvalifikacija, i pitaće se i naši protivnici. Naš cilj je da odradimo ono što smo radili na treninzima, sa takvim zalaganjem, borbenošću, i onda bismo imali realne šanse da osvojimo jedno od prva dva mjesta", dodaje Milačić.

S obzirom da je šest igračica iz Luke Bar, a ukupno osam iz Bara (računajući i Tanju Bokan i Andreu Laković), u taboru naše reprezentacije očekuju i dobru podrška sa tribina “Topolice”.

"Šest djevojaka iz Luke Bar zaslužuje, po meni, da bude u ekipi. Imali smo žarku želju da sa nama bude i Iva Vujošević, koja je 97. godište, ali zbog povrede nije mogla. Od novih imena tu je 15-godišnja Melisa Cenović, libero, i mislim da je ona svojm zalaganjem i igrama u prethodne dvije godine, to zaslužila. Očekujem podršku sa tribina, interesovanje postoji. Na kraju krajeva, samo da djevojke iz Bara dovedu familije, već je to biti pristojna atmosfera", zaključio je Milačić.

Raspored

Petak

Estonija - Litvanija (16.30)

Crna Gora - Bosna i Hercegovina (19.00)

Subota

Litvanija - Bosna i Hercegovina (16.30)

Estonija - Crna Gora (19.00)

Nedjelja

Bosna i Hercegovina - Estonija (17.30)

Litvanija - Crna Gora (20.00)

Bonus video: