Zbog nebrige

NVO 4 Life: Za paljenje stana u kome živi Nikola Krivokapić kriva je država

Ova NVO se 6. aprila javno obratila premijeru i ministrima nadležnih ministarstava i pozvala da omoguće besplatnu rehabilitaciju osobama zavisnim od droga
112 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2014. 08:52h

Nevladina organizacija 4 Life smatra da je slučaj paljenja stana u kome živi Nikola Krivokapić (osoba koja dugo godina koristi droge) direktna posljedica nebrige države prema licima kojima je neophodno obezbijediti zdravstvenu i socijalnu zaštita.

"Ponovo apelujemo na nadležne institucije da za lica koja su u stanju potrebe omoguće besplatno pružanje zdravstvene i socijalne zaštite u državnim ustanovama, kao i da razviju mehanizme sistemskog rješavanja ovakvih slučajeva. Zbog neodgovornog odnosa države prema njemu, on se odlučio na očajnički potez čime je ugrozio sebe, a time doveo u opasnost i svoje komšije", istakao je Saša Mijović, izvršni direktor NVO 4 Life.

Situacija izmiče kontroli

Ova NVO se 6. aprila javno obratila premijeru i ministrima nadležnih ministarstava i pozvala da omoguće besplatnu rehabilitaciju i resocijalizaciju osobama zavisnim od droga u Centrima koji su osnovani od strane države.

"Takođe smo naveli da je krajnje vrijeme da to urade jer je situacija veoma dramatična i izmiče kontroli, što se ovim primjerom i potvrđuje. Jedan od razloga za javno obraćanje je bio odbijanje besplatnog pružanja tretmana rehabilitacije i resocijalizacije u Centru na Kakarickoj gori za osobu koja je u istoj situaciji kao i Nikola, a koja je izrazila želju da se liječi, ali nije u mogućnosti da plati, jer nema primanja, živi sam u kući bez struje, a zbog neredovne ishrane, neurednog i nezdravog života, fizički i psihički je iscrpljen. Tada smo molili direktora Ustanove na Kakarickoj gori da ga besplatno prime na liječenje, međutim, odgovor je bio da ne mogu da prime na tretman osobu koja nema da plati i objasnili da postoje „Komune“ u okruženju gdje se može besplatno liječiti", kazao je Mijović.

Vatrogasci ispred zgrade u kojoj je Krivokapić zapalio stan (foto: Boris Pejović)

Za ovu NVO je ovaj odgovor neprihvatljiv i smatraju da je budžet od 500.000 eura koliko Ustanova na Kakarickoj gori dobija na godišnjem nivou, više nego dovoljan da pruži pomoć svim osobama koje nijesu u stanju da plate tretman, a nije im ni jasno zašto bi crnogorski građani morali da plaćaju ono što je u velikom broju zemalja obavezna socijalna zaštita.

"Povodom slučaja paljenja stana u kojem živi Nikola juče su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kazali „da Centar za socijalni rad nema ovlašćenja da prislilno smjesti nekog u ustanovu i da ga prisilno, bez njegove volje, upute na smještaj u ustanovu socijalne i zdravstvene zaštite, kao i da će, ako Krivokapić izrazi želju, biti smješten u neku od ustanova i da će zaposleni u ovom Centru preduzeti sve aktivnosti da mu pronađu adekvatan smještaj“, kazao je Mijović.

Ustanove prebacuju odgovornost

On se zapitao zašto nije pomognuto osobi za koju su ranije molili direktora Ustanove na Kakarickoj gori.

"Pitamo se zašto onda nije pružena pomoć i adekvatan smještaj osobi za koju smo već ranije molili i zašto mora da se nešto ovakvo dogodi da bi institucije reagovale? Smatramo da je ovaj odgovor klasično prebacivanje odgovornosti jedne institucije na drugu, a suština je da ne postoji volja da se ova oblast sistemski uredi i da se institucije uhvate u koštac sa ovim problemom i da ga počnu rješavati", kaže Mijović.

NVO 4 Life zbog svega navedenog ponovo poziva nadležne institucije da sistemski riješe ovaj problem tako što će korisnicima droga koje izraze želju da se liječe a nijesu u mogućnosti da plate tretman rehabilitacije i resocijalizacije, isti omogućiti, besplatno da bi se tim osobama pomoglo a u isto vrijeme da bi građani bili zaštićeni od ovakvih i sličnih poteza kojima ove osobe u kritičnim trenucima mogu pribjeći.

Galerija

Preporučujemo za Vas