Podgorica domaćin regionalne konferencije

Vršilac dužnosti direktora Uprave za mlade i sport Igor Vušurović kazao je da se u svijetu velika pažnja posvjećuje na regularnost vrhunskih sportskih rezultata i promovisanju promocije zdravog bavljenja sportom
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2014. 12:33h

Podgorica će u četvrtak i petak biti domaćin sastanka Izvršnog borda Regionalne antidoping organizacije za istočnu Evropu (EERADO), kazala je direktorka Crnogorske antidoping komisije u sportu Mira Dašić.

Navodi se da će konferenciji prisustvovati predstavnici Svjetske antidoping agencije (WADA) i antidoping organizacija Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Jermenije, Gruzije, Moldavije, Azerbejdžana i Makedonije.

"Tokom konferencije članova Savjeta antidoping agencije za istočnu Evropu biće prezentovane aktivnosti Svjetske antidoping agencije i procesa revizije kodeksa. Govoriće se i o usklađenosti zemalja istočno-evropskog EERADO-a sa antidoping pravilima testiranja na takmičenjima i izvan njih, sa odborima za izuzeće za terapeutsku upotrebu", kazala je Dašić na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, biće prezentovani kratkoročni, ali i dugoročni pripriteti, izrada akcionog plana i saradnja sa međunarodnim asocijacijama i savezima.

"WADA je definisala doping kao prisutnost zabranjebnih supstanci ili njegovih metabolita ili markera u telesnom uzorku sportiste, kao upotrebu ili spremnost na upotrebu zabranjene metode, krivotvorenje ili pokušaj varanja bilo sa kojim dijelom procesa kontrole dopinga, posjedovanje ili prepisivanje bilo koje supstance ili metode, ohrabrivanje pomaganje i prikrivanje dopingovanog sportiste", kazala je Dašić.

Ona je pojasnila da upotreba dopinga nije zavisnost od droge već upotreba preparata ili ljekova da bi se poboljšao nastup sportsite ili ljekova.

"Upotreba dopinga je prije svega prevara, a ostavlja i zdrastvene neželjene efekte. Lista neželjenih supstanci se svake godine dorađuje jer se na tržištu stalno pojavljuju novi preparati za poboljšanje nastupa sportiste. Stimulativna nedozvoljena sredstva postala su kuga savremenog sporta, ali pravi i čist sport se bori prljave hemije. Ko koristi doping, jedno je sigurno da on nikome nije oprostio", kazala je Dašić.

Konferencija će biti održana u hotelu Aurel, a počeće u devet sati.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za mlade i sport Igor Vušurović kazao je da se u svijetu velika pažnja posvjećuje na regularnost vrhunskih sportskih rezultata i promovisanju promocije zdravog bavljenja sportom.

"Mi smo u saradnji sa Crnogorskom komisijom za antidoping u sportu i COK napravili projekat i UNESKO nam je odobrio 20 hiljada USD za promociju tih programa vezanih za antidoping, njegovo štetno dejstvo, edukaciju i publikaciju", rekao je Vušurović.

Predsjednik COK Dušan Simonović podsjetio je da je ta asocijacija još 2007. godine počeo da se bavi antidopingom,kao i da su 2009. imali prva testiranja.

"Obučili smo i nekoliko ljudi i oni sada mogu da urade testiranj i kod nas. Imamo zakonski osnov za nesmetan rad. Antidopingom se sada bavi Komisija, ali nadam se da će u narednom period to biti agencija. COK snažno stoji iza te ideje i da sigurno će biti biti posvećen tom poslu na maksimalan način", rekao je Simonović.

Bonus video: