CANU

Promocija registra: Akademici finansirali kapitalni projekat

“Ovo je prvi put da se neko u Crnoj Gori ozbiljno susrijeće sa leksikografskom djelatnošću jer je u pitanju leksički rječnik“
0 komentar(a)
Momir Đurović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Momir Đurović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.05.2014. 06:44h

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, prof. dr Momir Đurović, kazao je na juče održanoj promociji Registra za Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika, da je riječ o “najznačajnijem kulturnom događaju za Crnu Goru”, jer kako je istakao “niko do sada nije zabilježio preko 15.000” i predstavio publikaciju koja sadrži oko 90.000 riječi crnogorskog govora”, prenosi informativni portal Analitika.

“Ovo je prvi put da se neko u Crnoj Gori ozbiljno susrijeće sa leksikografskom djelatnošću jer je u pitanju leksički rječnik“, objasnio je predsjednik CANU i dodao da sličnih izdanja u bilo kojoj oblasti u Crnoj Gori nije bilo.

Bez obzira na činjenicu da Registar za Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika predstavlja najvažniji temeljni tekst crnogorske kulture, kako prenosi Analitika, kapitalni projekat su finansirali akademici “iz svojih džepova”.

O koliko velikom i značajnom projektu je riječ svjedoči podatak da je u njegovoj izradi korišćeno oko 400 izvornika koji predstavljaju materijale koji su objavljeni u Crnoj Gori. U izradi Registra angažovani su crnogorski stručnjaci koji su napravili poseban softver namijenjen za skener i koji je prilagođen crnogorskom jeziku. Prof. dr Tatjana Bečanovi kazala je da ovakve rječnike u svijetu izrađuju nacionalne akademije i naučne institucije i izrazila nadu da će se obezbijediti sredstva za sljedeću fazu projekta - izradu Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika, prenosi Analitika.

Preporučujemo za Vas