Slike Miloša Vuškovića: Od impresionizma do asocijativne apstrakcije

U nikšićkoj galeriji “Nikola I” publika je u prilici da pogleda oko dvadeset slika i trideset karikatura velikana crnogorske scene
272 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2014. 16:34h

Majski repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću počeo je izložbom slika i karikatura Miloša Vuškovića (1900-1975) u galeriji “Nikola I“ u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i Centra za kulturu Nikšić. Na izložbi je prikazano dvadesetak slika i oko trideset karikatura.

Otvarajući izložbu istoričarka umjetnosti Ana Ivanović je kazala da tematski Vuškovićev opus obuhvata portretno slikarstvo, pejzaž, žanr scene i mrtvu prirodu.

“Njegovo djelo možemo, uslovno, podijeliti na dva perioda koja u suštini predstavljaju jedinstvenu cjelinu. Prvi obuhvata djela nastala u međuratnom periodu koja karakterišu ekspresivni izraz i zagasitiji kolorit”, kazala je Ivanović.

Drugi dio se odnosi na djela koja su nastala u Crnoj Gori u periodu između 1950. i 1975. godine i predstavljaju njegova najbolja ostvarenja, gdje je vedru smjelost spojio sa ljepotama Crne Gore, stvarajući ekspresionizam - “poetičan, lepršav, i čvrst u isto vrijeme”.

“Na tim slikama je vidljiva promjena stila nastala usljed dodira sa zavičajnim predjelima, a koju odlikuje osvjetljavanje palete i svedenost formalnih elemenata, odnosno, opredjeljenje za iskazne okvire asocijativne apstrakcije”, kazala je Ivanović.

Miloš Vušković jedini je crnogorski slikar koji je prošao sve karakteristične faze naše umjetnosti - od impresionizma do apstrakcije. Bio je član likovne grupe “Oblik” sa kojom prvi put izlaže 1932. godine, a sa Pjerom Križanićem, Branislavom Nušićem, Stanislavom Vinaverom, osniva humorističko-satirični list “Ošišani jež". Prije Drugog svjetskog rata boravio je u Pančevu i Beogradu, a kasnije je prešao u Crnu Goru gdje je obavljao dužnost direktora Umetničke škole u Herceg Novom i Moderne galerije na Cetinju. Imao je više samostalnih i kolektivnih izložbi, a bio je član Crnogorske akademije nauka i umjetosti i strukovnih udruženja. Dobitnik je više prestižnih nagrada i priznanja od kojih se izdvajaju nagrada “Politike” za sliku “Gospođica sa šeširom”, Udruženja likovnih umjetnika Jugoslavije za portret, Opštine Beograd za plakat. Odlikovan je Ordenom sa zlatnim vijencem, a dobitnik je i nagrade AVNOJ za slikarstvo.

Smjelost spojena s ljepotom

Miloš Vušković se bavio slikarstvom, skulpturom, grafikom, karikaturom i likovnom pedagogijom. Književnik Rastko Petrović je zapisao:

“Vušković ima vedru smjelost. On je u osnovi smjeliji valjda i od Milunovića i od Lubarde, i teži još mnogo više bravuroznosti. Njegove će slike zbog toga biti manje uzbudljive i patetične od njihovih, ali će raspjevanije donositi samu materiju i imati više zamaha u vezivanju jedne vrijednosti za drugu. Najviši akcenti na njegovim slikama su akcenti radosti".

Bonus video: