ŠKOLA EKONOMIJE

Put do sreće: Redovno čitanje kao povišica od preko 100 eura

Nešto je manji novčani ekvivalent zadovoljstva koje donosi redovno bavljenje sportom - povišenje plate za 94 funte (oko 115 eura)
63 pregleda 8 komentar(a)
Knjige, Foto: Shutterstock
Knjige, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2014. 19:36h

Britanski naučnici došli su do saznanja da redovno posjećivanje bibliteke čini čovjeka srećnim kao da je dobio mjesečnu povišicu plate u iznosu od 113 funti (oko 140 eura).

Do tog zaključka su došli naučnici koji su ovih dana objelodanili rezultate istraživanja sprovedenog na zahtjev britanskog Ministarstva za kulturu i sport, čiji je cilj bilo utvrđivanje uticaja kulture i sporta na dobro raspoloženje ispitanika.

Istraživanje je povjereno saradnicima Visoke škole ekonomije u Londonu koji su dobili zadatak da ustanove koja od aktivnosti najblagorodnije utiče na lude čineći ih zadovolnijim, a njihov život srećnijim i, što je predstavlao najteži, ali i najvažniji cilj - da odrede koliki je novčani ekvivalent tih zadovoljstava.

Naučnici su tako utvrdili da redovno korišćenje usluga biblioteke Britancima donosi isto toliko zadovoljstva kao da su dobili povišicu plate u iznosu od približno 113 funti mjesečno.

Nešto je manji novčani ekvivalent zadovoljstva koje donosi redovno bavljenje sportom - povišenje plate za 94 funte (oko 115 eura) mjesečno, dok aktivnosti povezane sa umjetnošću čine Britance srećnim kao da dobijaju mjesečnu povišicu od 90 funti (oko 110 eura).

Istraživači iz Visoke škole za ekonomiju nastavljaju istraživanja kako bi ustanovili uzročno-posljedične veze dobijenih rezultata.