Umro Timoti Džon Bajford: Britanac koji je djeci približio Jovu Zmaja

Radio je serije za Dječju redakciju, Zabavni program i Školsku redakciju
6 komentar(a)
Timoti Džon Bajford, Foto: Screenshot (YouTube)
Timoti Džon Bajford, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.05.2014. 14:10h

Britanski režiser, scenarista i glumac Timoti Džon Bajford, koji je veći dio svog radnog vijeka proveo u Srbiji, preminuo je danas u 73. godini, prenijela je Radio-televizija Srbije.

Timoti Džon Bajford ostaće upamćen kao Englez koji je napravio najbolje TV serije za djecu na prostoru bivše Jugoslavije - "Neven", "Poletarac", "Babino unuče", "Metla bez drške", "Nedjeljni zabavnik", "Tragom ptice Dodo", "Notna svaštara" i tako djeci približio djela Jovana Jovanovića Zmaja. Rođen je u Solsberiju u Velikoj Britaniji gdje se i školovao.

Dvogodišnje pozorišne studije završio je u Londonu, sa zvanjem teatarskog inspicijenta, radio je u pozorištima Londona, na Vestendu. Televizijskim radom počeo je da se bavi na Bi-Bi-Siju.

Režirao je priloge i samostalne radove u dječijoj redakciji, gdje je s uspjehom režirao filmske inserte za serijski program. Na Bi-Bi-Siju je ostao do 1971. godine kada je došao u TV Beograd, radeći koprodukciju s dramaturgom Milom Stanojevićem.

Radio je serije za Dječju redakciju, Zabavni program i Školsku redakciju. Dobio je više priznanja za svoj rad, a Međunarodni centar književnosti za djecu "Zmajeve dječje igre" dodjelio mu je povelju za sveukupno stvaralaštvo i bezgraničnu odanost djetinjstvu. Početkom 2013. godine dobio je nacionalnu penziju Srbije.

Bonus video: