Kazna smanjena za dvije godine

Po novoj presudi, Gaši nije ubila svekra “na svirep način” ali nije prošao ni argument odbrane da je ubila “na mah”
83 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandra Gaši, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandra Gaši, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.05.2014. 08:36h

Apelacioni sud smanjio je kaznu Aleksandri V. Gaši (51) iz Ulcinja i osudio je na jedinstvenu kaznu od osam godina i mjesec zatvora zbog ubistva svekra Ljuze Gašija (78) i nedozvoljenog držanja oružja.

To je "Vijestima" potvrdila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Apelacionog suda Milena Đaletić.

U presudi Apelacionog suda piše da je uvažena žalba advokata Tomislava Dedića u pogledu visine izrečene kazne.

Krivično vijeće sutkinje Vesne Moštrokol, u februaru u ponovljenom sudskom procesu, osudilo je Aleksandru Gaši na deset godina i jedan mjesec zatvora.

“Neprihvatljivi su navodi žalbe tužioca da je Gaši počinila kvalifikovani oblik ubistva koje se ogleda u podmuklosti, jer način izvršenja krivičnog djela ubistva ne ukazuje na posebnu prikrivenost koja mu u objektivnom smislu daje karakter podmuklosti. Takođe, nasuprot žalbi odbrane, u ovom slučaju, nijesu ispunjeni ni zakonski uslovi koji bi krivičnom djelu dali privilegovani oblik ubistva na mah. Radnje Ljuze Gašija ne sadrže elemente napada, zlostavljanja ili teškog vrijeđanja optužene Aleksandre Gaši od svekra. Konačno, dvije komisije ljekara vještaka usaglasili su nalaze da je optužena ubistvo počinila u stanju smanjene uračunljivosti, do bitno, ali ne i bitno", navodi se u odluci Apelacionog suda.

Kao olakšavajuće za Gaši prilikom smanjenja kazne drugostepeni sud uzeo je u obzir da ima povišen krvni pritisak, oboljenje štitne žlijezde i srčanu anginu, te akutne simptome sindroma moždanog stabla.

Prema optužnici, Aleksandra Gaši je 2008. na podmukao način ubila Ljuzu Gašija. Ona je u dvorišnom dijelu porodičnih kuća Gaši, iz zasjede sakrivena u mraku, sačekala svekra. Kada je prošao kroz kapiju i ušao u neosvijetljeni dvorišni prostor, snaha je iz kolta ispalila metak u glavu svekru.

U istrazi, ona nije sporila da je ubila svekra. Gaši je kao povod za ubistvo, navela da je svekar prema njoj ispoljavao netrpeljivost zbog pripadnosti drugoj nacionalnosti.

Objasnila je da su kod svekra boravile žene sa djecom koja su pravila nered, dok su one galamile. Tvrdila je da su žene bile nevaspitane, a jedna od njih je i gurnula.

U istrazi je navela da je upozorila svekra na nedolično ponašanje žena i djece koja su boravila u njegovoj kući, te da joj se jedna od njih obratila riječima: “Ja sam Albanka, a ti si samo albanska kurva”.

Okrivljena je u odbrani navela da se na te riječi njen svekar nasmijao, a potom izašao iz kuće.

Kada je čula da se svekar vratio, uzela je revolver iz kuće, otišla u dvorišni dio gdje ga je sačekala, a potom u njega ispalila metak i pozvala policiju.

Bonus video: