Vremeplov: Crna Gora školuje kadar za biro rada

0 komentar(a)
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.08.2018. 07:27h

U Crnoj Gori mladi ne žele da budu zanatlije, iako je plata varioca, bravara, limara, kovača 300 do 600 eura, dok je plata pekara jednaka prosječnoj profesorskoj plati. Posla ima, ali nema dovoljno onih koji su zainteresovani da rade.

Direktor nikšićkog Biroa rada Slobodan Mirjačić kaže da u Crnoj Gori ima oko 28 hiljada nezaposlenih, dok je trenutno više od 60 hiljada sezonaca iz inostranstva.

"U Crnoj Gori imamo više od 300 zanimanja koja niko ne traži, ali i oko 400 za koje su potrebni radnici, ali ih nemamo na evidenciji rada“, kazao je Mirjačić.

On je podsjetio da su predstavnici Zavoda za zapošljavanje u cilju izbora prave i prosperitetne profesije obilazili škole, razgovarali sa učenicima, nastavnicima i pedagozima, ali i sa roditeljima, organizovali nagradne konkurse, štampali informatore.

"I opet nam se dešava da djeca ne upisuju ona zanimanja koja imaju prođu na tržištu rada nego ona koja su nam višak, pa dolazimo u situaciju da školujemo kadar za Biro rada, da bi poslije dvije - tri godine išli na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju“, upozorio je Mirjačić.

Bonus video: