faktori rizika

Ovim bi se spriječila i odgodila prerana smrt 37 miliona ljudi

Najuticajniji elementi za životni vijek su duvan i visoki pritisak koji je bitan faktor za kardiovaskularne bolesti
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 11:48h

Naučnici su izračunali da bi eliminacija ili smanjenje šest faktora rizika za zdravlje omogućila sprečavanje i odgađanje prerane smrti 37 miliona ljudi.

Izbjegavanjem konzumacije cigareta, alkohola i preslane hrane do 2025. godine bi se u svijetu moglo izbjeći najmanje 37 miliona preuranjenih smrti, navodi se u istraživanju.

Naučnici londonskog Kraljevskog koledža izračunali su da bi eliminacija ili smanjenje šest faktora rizika za zdravlje omogućila sprečavanje i odgađanje prerane smrti 37 miliona ljudi, prema članku objavljenom u britanskom medicinskom časopisu “The Lancet”.

Cilj bi se postigao smanjenjem potrošnje duvana najmanje za trećinu, smanjenjem unosa alkohola za 10 odsto, smanjenjem unosa soli za 30 odsto, smanjenjem broja oboljelih od povišenog krvnog pritiska za 25 ojsto i zaustavljenjem porasta broja gojaznih ili oboljelih od dijabetesa.

To bi do 2025. omogućilo izbjegavanje prijevremene smrti više od 16 miliona osoba u dobi od 30 do 70 godina kao i 21 milion ranijih smrti među starijima od 70 godina.

Najuticajniji elementi za životni vijek su duvan i visoki pritisak koji je bitan faktor za kardiovaskularne bolesti i može se tretirati ljekovima, ali i tjelesnim vježbanjem i smanjenjem konzumacije soli.

Glavni autor istraživanja primarijus Majid Ezati precizira da bi stanovništvo s niskim i srednjim primanjima imalo najviše koristi od tih nastojanja i u toj grupi 31 milion bi izbjegao preranu smrt.

Prema tom stručnjaku za zdravlje, prehranu i okolinu zdraviji život omogućio bi nižu smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i hroničnih bolesti disajnih puteva, smanjenje broja smrti od raka pluća i želuca i promjenu tendencije smrtnosti povezane s dijabetesom.

Preporučujemo za Vas