Šahovski reprezentativci podržali Angelinu Vuković

Povodom dešavanja u crnogorskom šahu, naši najbolji šahisti su se javnosti obratili otvorenim pismom podrške Angelini Vuković
65 pregleda 0 komentar(a)
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Angelina Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.05.2014. 15:04h

Povodom dešavanja u crnogorskom šahu, naši najbolji šahisti su se javnosti obratili otvorenim pismom podrške Angelini Vuković, predsjednici devetočlane Radne grupe, koja do izborne Skupštine vodi Šahovski savez Crne Gore. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Poštovani šahisti, šahovski radnici i ljubitelji šaha, poznato je da mi u Crnoj Gori ne poznajemo druge istorije nego one velike, drugih grešaka nego onih kobnih, niti drugih trenutaka nego onih prelomnih. Naravno, to je često pretjerano, ali kada je u pitanju šah u Crnoj Gori, i kada je u pitanju današnji trenutak, onda se moramo složiti oko toga da je sadašnji trenutak zaista preloman, i da bi svaka greška bila neoprostiva.

Zašto?

Šahovski savez Crne Gore već duže vrijeme funkcioniše kao jedna mala interesna grupa, bez entuzijazma, bez ideja, i sa nedovoljno poštovanja prema šahu i šahistima. Odluke su donošene netransparentno, a za dalekosežne promašaje niko nije preuzeo odgovornost. Crnogorska šahovska reprezentacija, da sticajem srećnih okolnosti u njoj ne nastupaju tri velemajstora koji su se kao šahisti formirali van Crne Gore, bila bi ubjedljivo najslabija u regionu. Organizovan rad sa mladima u okviru Saveza praktično ne postoji.

Nakon Evropskog prvenstva za mlade u Budvi u oktobru 2013. godine, zbog ozbiljnih sumnji u legalnost organizacije Prvenstva, u analizu rada Šahovskog saveza uključila se Uprava za mlade i sport, a odmah zatim i nadležni istražni državni organi. Otkrivene su mnoge nepravilnosti, koje se ne odnose samo na organizaciju pomenutog Prvenstva. Istraga je još u toku.

Uz snažnu podršku Uprave za mlade i sport na vanrednoj sjednici Skupštine ŠSCG 12. aprila tekuće godine jednoglasno su rasformirani svi postojeći organi ŠSCG, a formirana je radna grupa, koja treba da konsoliduje stanje i da pripremi izbornu sjednicu Skupštine.

Za predsjednicu Radne grupe je jednoglasno izabrana Angelina Vuković, koja je od strane više klubova predložena i za kandidata za predsjednicu Šahovskog saveza Crne Gore.

Angelina Vuković je osnivač i dugogodišnji menadžer kompanije uspješne u domaćim i međunarodnim okvirima. Inicijator je mnogih međunarodnih donacija koje je Crna Gora dobila, a firma čiji je vlasnik pomaže različitim kategorijama društva. Ona je takođe višestruka prvakinja Crne Gore u šahu. Kao dugogodišnja šahistkinja i supruga šahiste, internacionalnog majstora Zdravka Vukovića, savršeno poznaje šah i šahiste. Zato može i zna da pokrene zdrave snage u crnogorskom šahu koje su do sada bile marginalizovane u stvaranju šahovskog ambijenta u Crnoj Gori.

Iza nje su stali doslovce svi značajni šahisti i šahovski radnici koji su zbog svojih kvaliteta morali, a nijesu učestvovali u dosadašnjem radu Šahovskog saveza, kao i mnogi koji jesu, ali koji nijesu bili direktno umiješani u radnje oko kojih se sada vodi istraga.

Očekivali smo da ćemo se, najzad, svi ujediniti u nečem novom i pozitivnom, očekivali smo da će nam se pridružiti i velemajstor Božidar Ivanović, višestruki prvak Crne Gore, koji nas je podržao na našem prvom sastanku. Međutim, po ko zna koji put, iznevjerio je naša očekivanja, i svojom kandidaturom za mjesto predsjednika Šahovskog saveza, pridružio se onima kojima ne odgovara novi početak na legalnim, boljim, pravednijim i racionalnijim osnovama, kojima ne odgovara da se rasvijetli ko je, kako i zašto ovako do sada vodio Šahovski savez, onima koji će htjeti da zataškaju i da relativizuju sve dosadašnje nepravilnosti i zloupotrebe. Velemajstor Ivanović je, iz nama nepoznatih razloga, odlučio da stane protiv nas. Šteta.

Dragi šahovski prijatelji, uvjereni smo da predstoje bolji dani za crnogorski šah, zato podržavamo kandidaturu Angeline Vuković, koja znači uključenje u rad Šahovskog saveza svih zdravih snaga i kompetentnih pojedinaca, koji će, uz široku transparetnost u radu i tolerantan dijalog ideja, vrlo brzo doprinijeti ozdravljenju šahovskog ambijenta u Crnoj Gori.

Nikola Đukić, velemajstor, reprezentativac Crne Gore

Dragiša Blagojević, velemajstor, reprezentativac Crne Gore

Milan Draško, velemajstor, reprezentativac Crne Gore

Nebojša Nikčević, velemajstor, reprezentativac Crne Gore

Blažo Kalezić, internacionalni majstor, reprezentativac Crne Gore

Vladimir Pajković, FIDE majstor

Marko Krivokapić, internacionalni majstor

Stefan Mijović, internacionalni majstor

Boro Miljanić, internacionalni majstor

Đorđije Kontić, internacionalni majstor

Predrag Nikač, internacionalni majstor

Aleksandra Milović, ženski FIDE majstor, reprezentativka Crne Gore.

Bonus video: