Ukinuta presuda u slučaju Subotić - Monitor

Jovanić neće ponovo suditi u tom predmetu, jer je prije nekoliko dana izabran za predsjednika Privrednog suda
1 komentar(a)
Milka Tadić-Mijović, Foto: Luka Zeković
Milka Tadić-Mijović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.05.2014. 16:38h

Viši sud je ukinuo prvostepenu presudu u predmetu Stanko Cane Subotić - “Monitor”, sudije Osnovnog suda Blaža Jovanića i vratio je na ponovno odlučivanje istom sudiji, saznaju “Vijesti”.

Jovanić, ipak, neće ponovo suditi u tom predmetu, jer je prije nekoliko dana izabran za predsjednika Privrednog suda Crne Gore.

Bivši sudija Osnovnog suda, 8. maja 2012. godine, kako piše, donio je nerazumljivu presudu u tom predmetu.

Jovanić je odbio tužbeni zahtjev Subotića kao neosnovan u dijelu vezanom za naknadu nematerijalne štete zbog duševnih bolova.

Ipak u drugom dijelu te presude, novi predsjednik Privrednog suda obavezao je “Monitor” da plati troškove sudskog postupka u iznosu od 245 eura i da u roku od 15 dana od pravosnažnosti, taj nedjeljnik mora objaviti kompletnu presudu sa najavom na naslovnoj strani.

Jovanić je tada otišao korak dalje, time što je dosudio nešto što Subotić u tužbi nije ni tražio - dio za objavljivanje presude na naslovnoj strani i troškove sudskog postupka.

U Zakonu o parničnom postupku, o kojem se tim činom Jovanić ogriješio, piše da je sud dužan da u parničnom postupku odlučuje isključivo u granicama zahtjeva koji su postavljeni u postupku.

Subotić je tužio izvršnu direktorku nedjeljnika "Monitor" Milku Tadić - Mijović, novinarku tog medija Milenu Perović - Korać i nedjeljnik za povredu časti i ugleda koji mu je taj list navodno nanio objavljivanjem teksta "U mreži" u martu 2011. godine. Prijatelj premijera Mila Đukanovića, tužbom je tražio euro za naknadu štete, ali i objavu presude u "Monitoru", kao i na internet stranici nedjeljnika.

Bonus video: