Crna Gora krajnja adresa za tone otpada

Vozilo i otpad zadržani su u Ankoni, dok je vozač makedonskog državljanstva dobio dozvolu da se vrati u Makedoniju, uz prijavu na račun međunarodnog šverca otpada
184 pregleda 6 komentar(a)
auto-otpad, Foto: Nela Lazarević
auto-otpad, Foto: Nela Lazarević
Ažurirano: 03.05.2014. 07:41h

Italijanska finansijska policija zaustavila je kamion sa 14 tona auto-otpada koji je bio upućen za Crnu Goru.

Kako je “Vijestima” potvrđeno iz lokalne uprave finansijske policije u Ankoni, vozač kamiona je graničnim vlastima pokazao lažnu dokumentaciju na kojoj se navodi da je otpad "bonifikovan", odnosno da ne sadrži štetne materije, kao i da isti proizlazi iz dvije kompanije sa sjedištem u regiji Pulja na jugu Italije, specijalizovane za demoliranje vozila.

Kao formalna destinacija navedena je kompanija u Crnoj Gori, koja je trebalo da koristi ove djelove.

Vozilo i otpad zadržani su u Ankoni, dok je vozač makedonskog državljanstva dobio dozvolu da se vrati u Makedoniju, uz prijavu na račun međunarodnog šverca otpada.

Italijanski organi nisu htjeli da obznane ime pomenutih kompanija u Italiji i Crnoj Gori, uz objašnjenje da su u toku provjere da bi se utvrdilo jesu li ove kompanije zaista umiješane ili je njihovo ime zloupotrijebljeno.

Različite vrste otpada često bivaju ilegalno izvožene iz Italije ka zemljama van Evropske unije, čime kompanije uspijevaju da uštede na skupim sigurnosnim procedurama tretmana otpada koje nalažu EU propisi.

Osim auto-otpada, često se izvoze otpadni materijali iz fabrika, različite vrste tečnosti, plastičnog otpada i slično. Tokom izlaska iz Italije, granična policija vrši kontrolu otpada bez obzira da li isti putuje ka EU ili ka trećim državama, a isti propisi se primjenjuju i na izvoz otpada. Stoga su opticaju i brojni lažni sertifikati uz pomoć kojih se štetni otpad izvozi kao bezopasan.

Bonus video: