Šta je efikasnije: Brzo hodanje ili trčanje?

Brzo hodanje sa sobom nosi znatno manje rizika od nastanka povreda, u odnosu na trčanje
52 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2014. 15:31h

Možda vam je teško da svakodnevno odlazite na treninge jer to znači da treba svakodnevno da se prilagođavate vremenu, trenutnom raspoloženju i rasporedu treninga.

Dobra vijest je da neke vježbe možete da radite na otvorenom i to bez nadzora stručne osobe ili trenera.

Kardiovaskularne vježbe su najbolji primjer. One se smatraju najboljima za mršavljenje i održavanje zdravlja. Lake su za izvođenje, nije potrebna dodatna oprema i efikasno sagorijevaju kalorije. Brzo hodanje, plivanje i trčanje su samo neke od vrsta kardiovaskularnih vježbi.

Postoji prava debata oko toga da li je brzo hodanje bolje i efikasnije od trčanja. Stručnjaci još uvijek nisu otkrili tačan odgovor jer sve zavisi od pojedinca.

Koje god vježbe da izaberete, treba da znate da svaka nosi prednosti i mane. U obzir morate uzeti svoj cilj, starosno doba i tjelesnu težinu jer nije svaka vježba za svakoga i neće svaka vežba postići iste rezultate.

Zapamtite da treba započeti polako i postepeno povećavati vrijeme i intenzitet vježbanja. Ako patite od bilo kakvih medicinskih stanja, svakako se posavjetujte s ljekarom prije početka svakodnevnog vježbanja.

Efikasnost

Veliki broj ljudi smatra da trčanje troši više kalorija, što i jeste istina. No, nije sve tako jednostavno kada je u pitanju brojanje kalorija. Brzina je važan faktor.

Ako trčite polako, a brže hodate, to znači da ćete brzim hodanjem potrošiti više kalorija. Takođe, ako ste u stanju da hodate duže, a trčate kraće, moguće je da ćete hodanjem potrošiti više kalorija. Stručnjaci ističu da je za potrošnju kalorija najbolja kombinacija trčanja i hodanja.

Kako bismo ravnopravno upoređivali trčanje i hodanje, obje aktivnosti se moraju odvijati pri istoj brzini i udaljenosti. Kada bi svi faktori bili na jednak način zadovoljeni, trčanje bi zauzelo prvo mjesto.

No, efikasnost brzog hodanja možete značajno povećati nošenjem tegova za noge i ruke. Takođe probajte da hodate što brže i duže, jer ćete na taj način povećati potrošnju kalorija.

Što se tiče prednosti za zdravlje srca i krvnog sistema, obje vrste vježbi su jednako efikasne jer ubrzavaju rad srca, disanje i podstiču znojenje.

Rizici

Brzo hodanje sa sobom nosi znatno manje rizika od nastanka povreda, u odnosu na trčanje. Sigurno je za sve osobe, nezavisno od uzrasta, pola i tjelesne težine.

Brzo hodanje se smatra jednom od najbezbjednijih vježbi. Trčanje, s druge strane, povećava rizik od nastanka povreda, naročito na području kolena.

Faktori kao što su tjelesna težina i životna dob se svakako moraju uzimati u obzir kada je trčanje u pitanju, dok kod brzog hodanja to postaje manje važno.

Trčanje je vježbanje jačeg intenziteta, u odnosu na brzo hodanje, i ne preporučuje se osobama koje pate od medicinskih stanja kao što su bolovi u leđima ili koljenima.

Rizik od nastanka povreda tokom trčanja možete značajno smanjiti ako ćete uložiti u kvalitetne patike i odabrati dobru površinu za trčanje. To može biti staza za trčanje, travnata površina bez rupa ili pak beton.

Galerija

Bonus video: