Ombudsman: Za Vidak slučaj nije etnički motivisan, zadovoljna uslovima u zatvoru

Posjeta predstavnika institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore je izvršena po zamolnici Zaštitnika građana Republike Srbije, Zorana Pašalića
186 pregleda 13 komentar(a)
ZIKS, Foto: Boris Pejović
ZIKS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.08.2018. 16:18h

Predstavnici institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, kao Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, danas su posjetili pritvorenicu Saru Vidak i sa njom razgovarali u prostorijama Istražnog zatvora u Spužu.

Posjeta je izvršena po zamolnici Zaštitnika građana Republike Srbije, Zorana Pašalića.

"Gospođa Vidak, između ostalog, navela je da je zadovoljna tretmanom i uslovima u zatvoru i da nema primjedbi po tom osnovu. Ona je predstavnicima institucije Zaštitnika kazala da nesnovanim smatra osnov lišenja slobode, da se osjeća nedužno kao i da želi što prije da izađe iz pritvora. Čitavu situciju, kako je kazala, smatra velikim nesporazumom, navodeći da nikda ranije nije imala problema sa sudskim organima", stoji u saopštenju Ombudsmana.

Vidak je, kako je saopšteno, takođe navela da se službenici u zatvoru prema njoj ophode korektno, kulturno i profesionalno i da joj se poštuju prava kao pritvorenoj osobi.

Prema njenim riječima, kako navodi Ombudsman, prostorija u kojoj boravi prostrana je i uredna, u šta su se tokom posjete uvjerili i predstavnici Institucije. Kako je kazala, ostale tri pritvorenice sa kojima boravi su korektne i pristojno se ophode prema njoj.

"Gospođa Vidak je navela da joj je obezbijeđena sva potrebna ljekarska njega u zatvoru i da je ljekar obilazi svakodnevno. Posebno je istakla da smatra da slučaj nije etnički motivisan. Ona je zahvalila Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore na intersovanju za slučaj i njegovim predstavnicima na posjeti. Zaštitnik će o izvršenoj posjeti i nalazima obavijestiti Zaštitnika građana Republike Srbije", navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Bonus video: