Tajni projekti Bulajića sa Orsonom Velsom

Bulajić i Orson Vels planirali su ranih sedamdesetih da snime film “Odlazak Staljina”, ali je Moskva stopirala projekat
116 pregleda 2 komentar(a)
Veljko Bulajić, novina, Foto: Vecernji.hr
Veljko Bulajić, novina, Foto: Vecernji.hr
Ažurirano: 01.05.2014. 16:54h

Veljku Bulajiću, legendi bivše jugoslovenske kinematografije, reditelju nominovane za Oskara “Bitke na Neretvi”, uskoro u izdanju izdavačke kuće “Zrinski” izlazi obimna monografija u kojoj će, između ostalog, biti objavljene nepoznate fotografije iz bogate karijere 86 -godišnjeg filmaša, prenosi Jutarnji list.

Riječ je o monografiji koju je počeo da radi pokojni Mato Kukuljica, a završio je njen urednik Božo Rudež.

U monogrtafiji će biti objavljena fotografija koja koja svjedoči o nominaciji “Bitke na Neretvi” za Oskara, na kojoj su reditelj Bulajić, tadašnji predsjednik Američke akademije i slavni holivudski glumac Gregori Pek, koji je za ulogu u filmu “Ubiti pticu rugalicu!” dobio Oskara.

Bila je u to vrijeme velika čast da pored svih holivudskih reditelja za predsjednika Akademije bude izabran neki glumac.

"Bitka na Neretvi"

U filmu “Bitka na Neretvi” glumili su, uz ostale, Jul Briner, Hardi Kriger i Orson Vels. Vels je rekao da je “Bitka na Neretvi” više nego običan “bum-bum” film, a Jul Briner da je “Neretva” najiskreniji scenario koji je pročitao u svom dugogodišnjem radu.

Brinera i Krigera možemo vidjeti u društvu Veljka Bulajića i producenta Henrija T. Vajnstajna na fotografiji koja je snimljena na pariskoj premijeri “Neretve”, dok je s Orsonom Velsom Bulajić planirao ekskluzivnu redateljsku saradnju koja, na žalost, iz političkih razloga nikad nije realizovana.

Upućeni filmski krugovi znaju da su Veljko Bulajić i Orson Vels planirali ranih sedamdesetih da snime film “Odlazak Staljina” u kojem se čitava radnja odvija u noći u kojoj Staljinovi saradnici iščekuju smrt vođe.

Film je čak bilo odobrilo sovjetsko ministarstvo kulture, ali je Moskva na kraju sve stopirala, rekavši da je prerano za snimanje takvog filma.

Navodno da postoji pismo koje i danas čuva Veljko Bulajić, a koje kroz nekoliko riječi svjedoči o tome koliko je slavni Orson Vels silno želio da snimi film o Staljinu s Veljkom Bulajićem.

Dogovoreno da monografija o Bulajiću bude objavljena i u Italiji, što je rijetkost da reditelj sa ovih prostora takvo izdanje dobije u inostranstvu

Jedan od rariteta je i probni snimak brazilske glumice Florinde Bolkan koja je igrala Sofiju, suprugu prestolonasljednika Ferdinanda u “Atentatu u Sarajevu”, filmu iz 1975. godine. Izaći će na svjetlo dana i manje poznate fotografije hrvatskih glumaca koji su učestvovali u Bulajićevim filmovima.

Dogovoreno da monografija o Bulajiću bude objavljena i u Italiji, što je rijetkost da reditelj sa ovih prostora takvo izdanje dobije u inostranstvu.

Druženje sa Romanom Polanskim

Veljko Bulajić probio se u međunarodni svijet filma 1959. kada je njegov “Voz bez voznog reda” uvršten u program Kanskog festivala. Od tog trenutka često je bio pozivan u žiri A festivala.

U Kanu su 1968. s njim, uz ostale, žirirali slavna glumica Monika Viti i poznati reditelj, oskarovac Roman Polanski.

Veljko Bulajić godinama je bio u dobrim odnosima s kontroverznim Polanskim.

“Jednom me prilikom pitao zašto ne napustim socijalizam i Jugoslaviju i počnem da radim kao reditelj u nekoj zapadnoj zemlji”, ispričao je Bulajić.

Bonus video: