Đani Skikić u Herceg Novom: Italijanska opera na bokeljski način

Pučinijevo djelo "Đani Skiki" Mirela Šćasni Spralja iSlađana Vujović adaptirale su u savremenom, lokalnom kontekstu, pod naslovom "Đani Skikić"
227 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2014. 12:15h

Premijerom opere Đani Skikić sinoć su završene 19. hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS).

Ova kratka opera je završna jednočinka Pučinijeve trilogije pisane za vezano izvođenje: tri opere naslovljene Il tabarro, (Plašt) Suor Angelica, (Sestra Anđelika) i Đani Skiki. U novije vrijeme se one najčešće izvode pojedinačno, a "Đani Skiki" je u najpopularnija i sadrži čuvenu ariju "O mio babino caro" ("O dragi oče").

Pučinijevo djelo "Đani Skiki" muzička direktorka produkcije Mirela Šćasni Spralja i rediteljka Slađana Vujović adaptirale su u savremenom, lokalnom kontekstu, pod naslovom "Đani Skikić".

Pjevači – glumci koji su nastupili u operi su svi iz Boke Kotorske. Đani Skikić je Novljanin Slobodan Janjić (bariton), Milijanu (Đanijevu kćerku) igra sopran Maja Lukšić iz Tivta, Rista glumi Novica Zečević, tenor iz Herceg Novog, uloga Mare povjerena je Milici Zdravković, sopranistkinji iz Kotora, a njenu sestru – pjeva i glumi Milica Lalošević iz Tivta. Novljani si i Miroslav Bobo Milanović, bariton koji igra Miluna, bariton Stevan Tomašević je u ulozi Marka. Cicka je Nikolina Pušara (sopran), Nada je Maja Dabović (sopran),a Andrej Božinović (bariton) pojavio se u ulozi Bepa, a Dušan Tadic (bas bariton) u ulozi Notara Duja. Doktora Komadinu igra Dragomir Đorđevic (bariton), a djecu Matija Janjić i Daria Ilić.

Muzička pratnja su profesori Muzičke škole u Herceg Novom - Đuro Poznanović na klaviru i Angela Mijušković flauta.

Kostim potpisuje Vesna Vukićević, svjetlo Pero Dubanek, a scenografiju Stanko Jančić i Vanja Ljubojević. Grafičku obradu potpisuje Vojo Kilibarda.

"Sve teme ovog djela su van-vremenske, te bliske i našoj sredini. Tako se radnja opera, pokrenuta pohlepom, snobizmom, i netrpeljivošću prema ‘došljacima’ dešava na novskoj rivi, a zanosna i pjevački zahtjevna arija posvećena Firenci počinje riječima: ‘O Herceg Novi, rascvjetali grade’”, pojašnjava Slađana Vujović.

"Mislim da smo odradili postavljeni cilj da novskoj publici približimo operu i da širimo lijepu kulturu pjevanja", kazala je Šćasni pojašnjavajući da je "opera najkomlikovanije muzičko-dramsko djelo.

Ona je nakon premijere kazala da u operskom ansamblu imaju djecu od četiri godine, a najstariji član ima preko šezdeset godina i da je bilo veoma zahtjevno uskladiti amatere i profesionalce koji nastupaju u operi.

"Mislim da je ovo izvođenje opere u Herceg Novom nešto revolucionarno. Dok su izvodili operu Đani Skikić, ja sam sjedio gore u galeriji, gledao i uživao, a s obzirom na to da sam imao jednu malu ulogu zaboravio sam da siđem i skoro sam zakasnio sa izlaskom na scenu. Toliko sam uživao u izvođenju opere da sam zaboravio da trebam i ja da nastupim“, kazao je Dragan Đorđević.

"Nije bilo teško jer ovo iskreno volim,a za nešto što volite ne bi trebalo nikada da vam bude teško“, kazala je Nikolina Pušara.

Ansambl opere Đani Skikić već je dobio pozive za gostovanja u Crnoj Gori i regionu.

Galerija

Bonus video: