Saterlandov advokat: Ugovori nevažeći, zašto bi plaćao?

Kristofer Dikson tvrdi da “Luštica Development” za koncert njegovog klijenta u Kotoru duguje 6.500 eura
72 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2014. 14:56h

Advokat australijskog pijaniste Džonatana Saterlanda de Monforta, odbacio je tvrdnje nekoliko građana da ih je njegov klijent prevario za oko 16 hiljada eura a zatim pobjegao.

Advokat Kristofer Dikson je u mejlu “Vijestima” naveo da nakon objavljivanja “klevetničkih i lažnih informacija” o Saterlandu i aktivnostima tokom osmomjesečnog boravka u Crnoj Gori, traži izvinjenje ili će podnijeti tužbu sudovima u Velikoj Britaniji ili SAD.

Međutim, sagovornik “Vijesti” tvrdi da je “svjetski pijanista” njega i nekoliko poznanika prevario za oko 15 000 eura i da je početkom aprila pobjegao iz Crne Gore, ostavivši neplaćene dugove. On se zbog toga obratio i tivatskoj policiji koja je pokrenula istragu zbog prevare. Sagovornik “Vijesti” je kazao da je Saterlandu pozajmio oko 4.200 eura koje mu ovaj nije vraćao, već je od zajmodavca tražio da sačini falsifikovani račun za navodno pružene konsultantske usluge o trgovini nekretninama, te da će mu kasnij navodno platiti.

Prevareni zajmodavac je međutim umjesto toga pijanistu prijavio policiji. Pored njega, Saterland je prema riječima sagovornika “Vijesti” koji je želio ostati anoniman, za 6.900 eura olakšao i jednog lokalnog arhitektu, 800 eura ostao je dužan advokatu, 500 eura građevinskom inženjeru, 2.000 eura još jednom poznaniku...

“Tačno je da g. Džonatan Saterland de Monfort duguje gospodinu K. C. 2.850 eura, ali to nema nikave veze sa ulaganjima u nekretnine. Potraživanja g. P. D. B. su za usluge koje je pružio bez posebne autorizacije klijenta i po ugovoru koji je pravnički gledano, od početka bio nevažeći jer nekretnina na koju se odnosio, nije kupljena. Obje ugovorne strane su bile svjesne da se to može desiti. G. Saterland je Crnu Goru napustio zbog zdravstvenih problema. Gospodin K. C. je bio informisan o ovom ozbiljnom medicinskom problemu i razlozima odlaska g. Saterlanda”, piše u mejlu Saterlandovog advokata, uz napomenu da je njegov klijent “uvijek imao namjeru da g. K. C. plati dug.

Advokat Dikson tvrdi da ustvari “Luštica Development” Saterlandu duguje 10 hiljada eura - 6.500 eura za koncert u Kotoru i 3.500 eura za “konsultantske usluge u istraživanju izvodljivosti osnivanja “Panbalkanskog muzičkog orkestra” kojeg bi sponzorisala Luštica Development”.

Kompanija je ranije to negirala tvrdeći da je Saterland koncert dobrovoljno poklonio gradu Kotoru, a kompanija Luštica Development je platila sve troškove .

U kotoru nije svirao za džabe

Advokat Dikson je u posljednjem od nekoliko mejlova koje je poslao “Vijestima” napisao i da “u brojnim TV, radijskim i novinskim intervjuima koje je dao u Crnoj Gori, postoji obilje podataka da Saterland nikada nije izrazio osjećanje da je njegov koncert bio poklon građanima Kotora” kako je objavljeno.

Prijava zbog prevare od 4.500 eura

z tivatske policije “Vijestima” je juče potvrđeno da je kotorskom tužiocu protiv Saterlenda već podnjeta krivična prijava za prevaru u vrijednosti od 4.500 eura na štetu jedne osobe, dok se sprema još nekoliko.

Bonus video: