Pijanistički sjaj i dubok smisao za kompoziciju

“Sviraćemo i kompozicije sa albuma 'Shadow Theater', koji je inspirisan muzičkim folklorom moje domovine”, kazao je Tigran
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2014. 07:15h

Koncert “Tigran Hamasjan Trija” (Jermenija/SAD), kojim manifestacija “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2014” ulazi u završnicu, biće održan večeras u 20 sati u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, najavljeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Američkog ugla.

Pored Maje Popović, muzičke urednice KIC-a “Budo Tomović”, koja je najavila večerašnji koncert, koji je dio mini crnogorske turneje - trija koji se preksinoć predstavio u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, govorili su kompozitor i pijanista Tigran Hamasjan, basista Sem Minai i bubnjar Artur Natik.

“Koncertom 'Tigran hamasjan Trija' završavamo manifestaciju 'Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori' i ujedno obilježavamo UNESCO-ov međunarodni Dan džeza”, kazala je Popović podsjećajući da je u toku manifestacije realizovano 28 programa različitog sadržaja - od koncertnih turneja, filmskih ciklusa, predavanja, seminara...

“Tigran Hamasjan Trio” pred podgoričkom muzičkom publikom izvodiće najnovije kompozicije, koje će se, prema riječima Hamasjana, naći na njihovom novom albumu koji izlazi u oktobru 2014.

“Sviraćemo i kompozicije sa albuma 'Shadow Theater', koji je inspirisan muzičkim folklorom moje domovine”, kazao je Tigran koji je podjednako izražajan u džezu, klasičnoj muzici, jermenskom narodnom repertoaru, roku, teškom metalu ili avangardi.

Tigran ističe, da iako je studirao klasičnu muziku više voli improvizaciju, nego ono što je već napisano.

“Pri komponovanju jedna od stvari o kojima razmišljam jeste šta je to šta je posebno kod muzike koju stvaram. Ona, prije svega, mora da bude jedinstvena, drugačija”, ističe Tigran naglašavajući da klasični muzičari koji prilikom sviranja improvizuju, sve više se vraćaju na tradicionalni, na postojeći koncept.

“Klasični muzičari improvizuju jer na taj način izražavaju sebe. Improvizacija nije samo svojstvena džezu već i klasici. To se osjeća i u muzici koju mi sviramo, ona je puna primjesa roka, metala, folklora...”, kazao je jermenski pijanista i kompozitor.

Ulaz za koncert “Tigran Hamasjan Trija” je slobodan.

Galerija

Bonus video: