Velika je čast biti krivično gonjen u ovakvoj državi

“Na protestni skup sam došao zato što sam nezadovoljan očajnim stanjem u društvu, koje je generisano u vrhu vlasti…”
60 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2014. 18:51h

Sudija Osnovnog suda Goran Đuković je zabranio novinaru “Monitora” Marku Milačiću da u toku iznošenja svoje odbrane pominje riječi “mafijaška vlast” i da vrijeđa premijera Mila Đukanovića.

Milačiću se sudi jer je jedan od desetak mirnih demostranata, koji su uhapšeni dok su sjedjeli na pješačkom prelazu ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova tokom protesta 15. februara, iako je ulica koju su “blokirali” bila zatvorena za saobraćaj.

Protiv Milačića, njegovog oca penzionisanog novinara Dragoslava-Duće Milačića, portparola Foruma 2010 Bojana Batrićevića i predstavnika Građanskog fronta sa Cetinja, Ninoslava Kaluđerovića, Irene Delje, Danila Mrvaljevića, Mira i Milke Radević, Aljoše Turovića i Bata Božovića podignuta je optužnica za krivično djelo nepostupanje po naređenju o udaljenju.

Milačić je sudiji Đukoviću pokušao da objasni zašto je došao na protest: “Na protestni skup sam došao zato što sam nezadovoljan očajnim stanjem u društvu, koje je generisano u vrhu vlasti…” Nakon što je pomenuo premijera i mafijašku vlast sudija Đuković ga je opomenuo i kazao da ne smije pominjati uvredljive termine posebno ne za vrh vlasti, istitucije sistema i premijera.

Posle dva upozorenja sudije Milačić je odlučio da ne iznosi odbranu jer je, kako kaže, uskraćen za elemantarno pravo iznošenja odbrane.

Drugoptuženi Batrićević kazao je da mu je velika čast što je krivično gonjen u državi "gdje su Šarići dobri momci", i dodao da je zadovoljan što se sa ostalim okrivljenima nalazi na optuženičkoj klupi, “kao nekada Bodler”.

“Iz medija sam saznao da se održava protestni skup, pa sa obzirom da sam čovjek koji je poznat kao opoziciono nastrojen i koji teži idejama slobodei demokratije, došao sam da dam podršku slobodi”, rekao je Batrićević. Dodao je da se nakon što je policija rastjerala huligane, koji su po njegovom mišljenju bili instruisani od vlasti sa ciljem da obesmisle građanski bunt, sa djevojkom Irenom Deljom vratio na mjesto gdje je održan skup.

“Najoštrije osuđujem svaki vid nasilja i smatram da ono nije dobro za društvo. Nakon što sam sa djevjkom došao do mjesta gdje je skup održan primijetili smo nekoliko ljudi kako mirno sjede na asfaltu i odlučio sam da im se pridružim”, kazao je Batrićević. Nedugo zatim došao je kaže policajac koji im je rekao da imaju minut da ustanu.

“Prema mojoj procjeni ulica je bila zatvorena za saobraćaj. Nije prošao ni taj minut, već samo nekih 10 do 20 sekundi kada su došli policajci i počeli da nas hapse i uvode u marice. Tom prilikom sam dobio udarac u predjelu oka, što je konstatovano i kod ljekara”, kazao je Batrićević.

Istakao je da prema njemu kao odborniku Građanskog fronta Miodraga Lekića na Cetinju, nijesu primijenjene odredbe MUP-a o hapšenju lica koje obavljaju odbornički posao.

Okrivljeni Radević je kazao da je na skup došao zbog nezadovolstva jer je nezaposlen i jer živi od krampe i lopate za 20 eura.

“Nijesam taj dan došao da gađam kamenicama, već sam sa suprugom mirno sjedio na asfaltu. Ove što su gađali kamenicama nijesu hapsili već samo nas”, rekao je Radević.

Odbranu si iznijeli ostali okrivljeni, ali i policajke koje su učestvovale u hapšenju mirnih protestanata Ivanka Bulatović i Vesna Šofranac, koje su kao i okrivljeni potvdile da je u trenucima hapšenja ulica bila zatvorena za saobraćaj i da su naređenje za hapšenje dobile od komandira Darka Kneževića.

Galerija

Bonus video: