Markesova "Sjećanja na moje tužne kurve" u izdanju Nove knjige

Roman "Sjećanja na moje tužne kurve" u ravni je najboljih Markesovih ostvarenja
92 pregleda 0 komentar(a)
Sjećanja na moje tužne kurve, Foto: Nova knjiga
Sjećanja na moje tužne kurve, Foto: Nova knjiga
Ažurirano: 28.04.2014. 12:42h

"Sjećanja na moje tužne kurve" je posljednji roman kolumbijskog nobelovca Gabriel Garsija Markesa koji je objavila Nova knjiga, saopšteno je iz te izdavačke kuće,

Ljubav je uvek bila najvažnija tema proznog opusa Gabriel Garsija Markesa, a u njegovom novom romanu "Sjećanja na moje tužne kurve" ovaj pisac slavi ljubav na najduhovitiji način do sada. Djelo ima za temu kontroverznu ljubav starca prema djevojčici, koju ovaj virtuoz stila pretače u čitljive i fascinantne rečenice.

Glavni junak je mišićavi ostarjeli novinar koji sam sebi, na svoj devedeseti rođendan, daruje noć strasti s mlađanom djevicom. No u živopisnoj javnoj kući on, koji nikada nije spavao sa ženom a da joj nije platio, zaljubljuje se po prvi put u životu.

Ljubavnoj priči pridružuju se motivi prijateljstva, prolaznosti i smrti, tako da se tema od jedne konkretne ljubavne priče kreće ka pitanjima smisla.

Roman "Sjećanja na moje tužne kurve" u ravni je najboljih Markesovih ostvarenja.

Izdavačka kuća Nova knjiga pored posljednjeg tog romana objavila je i druga djela velikog nobelovca: "Sto godina samoće", "Pukovniku nema ko da piše", "O ljubavi i drugim demonima", "Ljubav u doba kolere", "Oči plavog psa" i "Hronika najavljene smrti".

Markes je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1982. godine. Gabriel Garsija Markes bio je jedan od najpopularnijih pisaca španskog govornog područja i mnogi njegovu popularnost porede sa Markom Tvenom ili Čarlsom Dikensom.

Smatra se najpoznatijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije. Najviše je doprinio tome da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svjetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. vijeka.

Bonus video: