80 godina od rođenja književnika i publiciste Vitomira Vita Nikolića

"Doviđenja dragi moji/Bježim braćo od svih zala/Među vama bog nek stoji/Idem, idem, svima hvala”, iz zapisa Vita Nikolića
231 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2014. 16:13h

Nizom manifestacija danas je u Nikšiću obilježeno 80 godina od rođenja književnika i publiciste Vitomira Vita Nikolića i najavljeni su događaji koji će u čast velikog pjesnika trajati do 10. septembra kada će biti obilježene dvije decenije od njegove smrti.

U galeriji "A" u sportskom centru „Trim“ pod Trebjesom otvorena je izložba iz Vitove spomen zbirke, autora Maksima Vujačića, na kojoj su predstavljeni Nikolićevi lični predmeti, fotografije, medicinska dokumentacija, ali i novinske reportaže, zapisi, humoreske i prepiske, tako da će javnost za 15 dana, koliko će trajati izložba, imati priliku da vidi sve ono što se godinama čuvalo u Vitovoj tajnoj fioci.

"Ljudi, gradovi, narodi, društva i države su velikii koliko je velika njihova kultura sjećanja. Ova izložba je nostalgična mapa duše sa kojom je Vito bivstvovao, rastao, živio i kao takav ostavio nama da njegovo djelo izučavamo“, kazao je otvarajući izložbu Željko Rutović, direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture.

On je pohvalio napor novinara i publiciste Maksima Vujačića da sačuva od zaborava sve ono što je važno iz života čovjeka koji je, kako reče Rutović, za života sebi sagradio spomenik kulture sjećanja.

Predsjednica Skupštine Opštine Nikšić Sonja Nikčević kazala je da Vitovi stihovi dobijaju bitku sa Internetom i drugim medijima i da nalaze put do srca čitalaca, dok je glumac Miro Nikolić kazivao odlomke iz knjige „Vito – aforizmi i epigrami“, autora Maksima Vujačića.

Na izložbi se našlo mjesto i za Vitove portrete koje je uradio njegov dugogodišnji prijatelj Gojko Glušac, kao i za radove članova Umjetničke radionice „Ars“ koji su jednu sliku poklonili Vitovoj supruzi Jeleni i kćerci Danici.

Jelena i Danica Nikolić

"Ovo su radovi inspirisani Vitovim djelom, Vitovom ikonom sa ikonostasa poezije“, kazao je direktor „Arsa“ Jovan Karadžić Kadžo.

Na početku šetališta pod Trebjesom, koje nosi Vitovo članovi izviđačkog odreda "Draga Gigo Cerović", kome je pripadao i pjesnik, postavili su novu tablu sa njegovim imenom, koju su vandali bili uklonili, a mlađani izviđač Marko Lazović odrecitovao je pjesmu "Pismo učiteljici".

"Vito je rođen na današnji dan prije 80. Godina u Mostaru. Imao je samo dvije godine kada su počele da ga liju mostarske kiše, a posle nekoliko godina kada je došao u Nikšić šibale su ga i munje i oluje. Ali Vito je ostao nepokolobljiv. Hrabro je izašao na svoje drumove i jedan od tih drumova ga je doveo do Žabljaka gdje su izviđači odreda 'Dragan Cerović Gigo' imali šumsku školu. Od tada traje njegovo drugovanje sa izviđačima“, kazao je Mijat Božović.

Ukoliko vandali unište i novu tablu ostaće, kako je kazao Božović, ona najvažnija koju niko neće moći da iščupa, a to je sjećanje, jer ono stanuje u srcima izviđača, ali i svih koji su voljeli, vole i voljeće Vitove stihove.

Članovi porodice, zajedno sa predstavnicima lokalne uprave, književnicima i prijateljima položili su vijeće na Vitov grob.

Nikolić je u gradu pod Trebjesom živio, bolovao i radio do 1970. godine, tu je izgubio oca i brata, napisao prve stihove, prve novinske tekstove, objavio dvije od tri zbirke, i po svojoj izričitoj želji tu je i sahranjen.

U organizaciji manifestacije, koju se podržali Ministarstvo kulture i Opština Nikšić, učestvuju bibioteka „Arhiv uspomena“, Galerija „A“, Književna zajednica „Vladimir Mijušković, Umjetnička radionica „Ars“ i izviđački odred „Draga Gigo Cerović“,

"Doviđenja dragi moji

Bježim braćo od svih zala

Među vama bog nek stoji

Idem, idem, svima hvala”, iz zapisa Vita Nikolića.

Drumovanja

Rutović se posebno osvrnuo na Nikolićev novinarski rad uz napomenu da isti nije dovoljno izučen i približen crnogorskoj široj javnosti, a mogao bi da svima posluži kao primjer životne i novinarske etike i estetike.

"Tri momenta koji su po meni značajna vertikala njegovog novinarskog opusa su motivi puteva, mostova i vremena...Putevi kao sudbina, traganje, mogućnost, kao vizija nedorečenosti, putevi kao šansa. Putevi jednom dati nijesu putevi. Zato je Vito otvarao uvijek nove puteve svojim djelom pokazujući uvijek da je riječ o čovjeku“, kazao je Rutović.

Mostovi u Vitovom djelu, prema riječima Rutovića, predstavljaju odnos blizine, a istovremeno i razdaljine, šansu gdje se spajaju ljudi, svjetovi, prostori i djela, dok je vrijeme bilo njegova preokupacija.

"Vito je sa takvim vremenom rastao, srastao, i zato su njegovo djelo i on sam svevremeni. Njega ne treba čitati u jednom vremenu i ostavljati za jedno vremensko kazivanje“, istakao je Rutović.

Godina u znaku Vita

Narednog mjeseca biće nastavljene manifestacije Vitu u čast. U nikšićkoj Gimnaziji održaće se poetski čas na kome će učestvovati Dušan Govedarica, Maksim Vujačić, glumac Miro Nikolić.

Zatim slijede poetski časovi po nikšićkim školama, a za kraj maja planirana je tribina o Vitovom djelu na Filozofskom fakultetu Vujačić je napisao pet knjiga o Vitu, a dvije poslednje, „Zatočenik žute gošće“ i „Aforizmi i epigrami“, koje je objavio prije pola godine, u toku ljeta biće promovisane po bivšoj Jugoslaviji – počev od sjevera Crne Gore, preko Beograda i Skoplja, do Rijeke, Zagreba, Sarajeva, Prištine. Dobili su poziv i iz Moskve.

Galerija

Bonus video: