Slučaj pokazao "efikasnost" crnogorskih organa: Vidak za sedmicu stigla do početka suđenja

Slučaj Sare Vidak pokazao “efikasnost” crnogorskih istražnih i pravosudnih organa
281 pregleda 105 komentar(a)
Sara Vidak, Foto: Privatna arhiva
Sara Vidak, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.08.2018. 06:01h

Koliko istražni i pravosudni organi mogu brzo da odrade svoj posao pokazao je slučaj Beograđanke Sare Vidak (20), koja je u roku od nedjelju dana od incidenta u kotorskom Prekršajnom sudu uhapšena, optužena i zakazan joj početak suđenja za kraj ovog mjeseca.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru podnijelo je optužni predlog protiv Vidak, optužujući je za napad na sutkinju Prekršajnog suda u tom gradu Jelenu Stanišić.

Iz tužilaštva je saopšteno da joj se na teret stavlja krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Za to djelo zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Iz kotorskog Osnovnog suda Vijestima je saopšteno da je predmet zadužila sutkinja tog suda Momirka Tešić i zakazala početak suđenja za 31. avgust.

Vidak je optužena da je 14. avgusta oko podneva u prostorijama Suda za prekršaje u Kotoru napala Stanišić, te da je sutkinja zadobila laku tjelesnu povredu.

Sutkinja tvrdi da je Vidak fizički napala nezadovoljna epilogom prekršajnog postupka protiv njenog momka Stevana Prpe.

Vidak i njena porodica, međutim, tvrde da to nije tačno, već da je sutkinja ta koja je bila neprijatna prema njoj i prva je napala.

Njen branilac Srđan Lješković je istakao da je začuđen odlukom tužilaštva da podigne optužni akt, a da nijesu saslušana dva ključna svjedoka njena majka i momak.

Dodao je i da je za optužni predlog saznao od medija.

“Postavlja se pitanje da li tužilaštvo ima bolju komunikaciju sa medijima, nego što bi po zakonu trebalo da ima sa braniocima”, naveo je advokat.

Advokat je ponudio jemstvo od 10.000 eura i pasoše optužene, kako bi ona bila puštena da se brani sa slobode.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i ministar pravde Zoran Pažin su, između ostalih, odmah nakon događaja osudili napad na sutkinju, pozdravili reakciju policije i tražili brzo procesuiranje slučaja, iako su im inače “puna usta” priče da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

I srpski zvaničnici su takođe pokazali veliko interesovanje za ovaj slučaj.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić saopštio je da je hitno naložio ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Zoranu Bingulcu da od crnogorskih nadležnih organa dobije sve informacije u vezi sa hapšenjem Vidak.

“Lično osuđujem hajku u crnogorskim medijima bez ikakvih dokaza”, rekao je Dačić.

Slučaj je ranije komentarisao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je novinarima saopštio da Srbija prati cijeli slučaj, kao i da je ovim povodom razgovarao sa ministarkom pravde Srbije Nelom Kuburović.

Knežević: Odbrana manipuliše javnošću

Advokatica Dijana Knežević koja zastupa sutkinju rekla je za “Vijesti” da odbrana pokušava da manipuliše javnošću, da kotorski sud nema video nadzor, te da je njena klijentkinja dokazani profesionalac u svom poslu.

“Po ostvarenim rezultatima rada sutkinja Stanišić je jedna od najboljih sudija za prekršaje u Crnoj Gori”, istakla je ona.

Dodala je da je svima u interesu da se majka i momak optužene vrate u Crnu Goru i svjedoče, kako se ne bi nepotrebno odugovlačio postupak i prolongirao boravak optužene u pritvoru.

Bonus video: