Kotor: Urađene prve operacije nakon kojih su pacijenti odmah otpušteni kući

Sedam operisanih pacijenata, kako je saopšteno iz bolnice, otpušteno je na kućno liječenje svega nekoliko sati nakon operacije
95 pregleda 0 komentar(a)
bolnica kotor
bolnica kotor
Ažurirano: 27.04.2014. 07:31h

Prvi put u Crnoj Gori, u Opštoj kotorskoj bolnici, tokom vikenda je izvedena tzv. ambulantna hirurgija. Ljekari, eksperti iz te oblasti, u operacionim salama kotorske bolnice su uradili devet operacija kile najsavremenijim hirurškim tehnikama. Sedam operisanih pacijenata, kako je saopšteno iz bolnice, otpušteno je na kućno liječenje svega nekoliko sati nakon operacije. Većina je operisana u uslovima lokalne anestezije.

"Ovakav način hirurškog liječenja, kad pacijent napušta bolnicu nakoliko sati nakon operacije, se naziva "ambulatna hirurgija" i u razvijenim zemljama se sve više primjenjuje, a po prvi put je urađena u Crnoj Gori", saopštio je načelnik Hirurškog odjeljenja Opšte bolnice Kotor prim. dr med. Ivan Ilić.

Dva pacijenta su u dobrom opštem stanju, ali su zbog opsežnosti operacija zadržani na bolničkom liječenju.

Operativni zahvati ambulantne hirurgije izvedeni su u okvirusimpozijuma i stručne radionice, koje su za vikend organizovali Opšta bolnica Kotor, hirurška sekcije Društva ljekara Crne Gore i Udruženja herniologa Srbije. Na simpozijumu je učestvovalo 20 hirurga iz Kotora, Podgorice, Bara, Cetinja, Nikšića, Herceg Novog, Beograda, Čačka i Požarevca. Tema simpozijuma i radionice bila je "Moderna hirurgija kila".

U nizu stručnih predavanja saopšteni su rezultati najnoviih svjetskih istraživanja iz oblasti hirurgije preponskih, pupčanih i postoperativnih kila s demonstracijom najnovijih materijala i instrumenata za operaciju kila.

Dio operacija je iz operacione sale video konferencijskom linijom prenošen u kongresnoj sali pa su tako učesnici imali priliku da na djelu vide rad kolega i istovremeno komentarišu tok medicinskih intervencija.

Bonus video: