Odluka o udomljavanju psa je važna kao i ona gdje ćete živjeti

Ako se odlučite da udomite psa iz skloništa, imajte na umu da je teško procijeniti nivo energije životinje koja je živjela zatvorena u kavezu
65 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2014. 11:15h

Ako odlučite da udomite psa, neka ta odluka bude promišljena. Pas nije igračka, ni komad odjeće - pa je živo biće. Odluka o usvajanju psa zahtijeva od vas istu ozbiljnost i pažnju kao kada odlučujete gdje ćete živjeti, da li ćete imati djecu ili da li ćete se vjenčati, navodi se na stranici popularnog "Šaptača psima" Cezara Milana.

Ljudi odluku o nabavci određene rase psa često donose na osnovu izgleda, jer im je neka životinja "slatka" ili je popularna, a ne na osnovu ponašanja psa ili njegove energije. U takvim situacijama, pas onda nerijetko završi na ulici, u skloništu za napuštene životinje ili bude vraćen odgajivaču.

Pri odabiru psa, vrlo je važno da uskladite energije. Dakle, morate biti svjesni nivoa vaše energije - da li se možete probuditi rano svakog jutra, možete li ići u planine, kakvo je vaše zdravstveno stanje... Ili se ipak možda ponašate ležernije? Kada dođe do sukoba energija, frustrirani su i pas i čovjek, što može uzrokovati napetost i problema u ponašanju sa dramatičnim posljedicama.

Nakon što identifikujete nivo svoje energije, slijedi istraživanje nivoa energije različitih rasa pasa. Ne mora svaki pas striktno da odgovara opisu iz standarda, ali su neke rase defitinivno energičnije od drugih. nakon istraživanja, možete početi potragu za psom.

Ako se odlučite da udomite psa iz skloništa, imajte na umu da je teško procijeniti nivo energije životinje koja je živjela zatvorena u kavezu. Psi koji dio ili cio život provode u kavezima može biti frustriran i nervozan. Stoga potražite pomoć profesionalca ili nekoga ko ima iskustva kako bi vam pomogao u ocjeni nivoa energije psa.

O prirodi psa pitajte i osoblje iz skloništa, kaže se u tekstu na stranici Cezara Milana i dodaje da "oni ne udomljavaju pse po svaku cijenu. Većina je posvećena pronalaženju dobrog doma za psa, tako da možete biti prilično sigurni da će vam dati tačnu informaciju".

Saznajte šta pas stvarno voli, kako se ponaša sa drugim psima, kako se ponaša kada je hrana u pitanju. Odgovori na ta pitanja će vam dati bolju sliku o psu.

Ukoliko je moguće, prošetajte psa iz skloništa - tokom te šetnje ćete vidjeti kako biste se slagali.

Najvažnije je da učinite sve da pas koga ste udomili što prije zaboravi na svoj život iz kaveza. Za dobro i vaše i dobro psa, nemojte dozvoliti da vas u odluci o tome kojeg ćete psa udomiti vodi emocija i da udomite onog kojeg vam je žao umjesto onog čija energija možda više odgovara vašoj i obrnuto.

Bonus video: