Na flopi disketama otkriveni nepoznati radovi Endi Vorhola

Video snimak napravljen 1985, ali zaboravljen prije nego što je postavljen na JuTjub, ukazao je na postojanje ovog digitalnog blaga
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2014. 08:38h

Informatički stručnjaci sa Karnegi Melon Univerziteta u Pensilavaniji spasli su nekoliko dosad nepoznatih digitalnih slika Endija Vorhola koje je majstor pop arta realizovao na kompjuteru početkom 1980-ih.

Slike, sa uobičajenim temama slavnog umjetnika, nalazile su se na flopi diskovima koje su snimljene 1985. i arhivirane u Vorholovom muzeju.

Video snimak napravljen 1985, ali zaboravljen prije nego što je postavljen na JuTjub, ukazao je na postojanje ovog digitalnog blaga.

Realizovan na jednoj od konferencija za štampu povodom predstavljanja Amige, tada najnovijeg kompjutera marke Komodor, na njemu se može vidheti Vorhol kako izrađuje digitalni portret Debi Hari, pevačice grupe Blondi.

Nakon što ga je vidio 2011, umjetnik Kori Arkejndžel daje se u potragu, uvjeren da je Vorhol napravio još nekoliko sličnih digitalnih radova.

Traganje ga je dovelo do arhiva Muzeja Endija Vorhola u Pitsburgu, gdje pronalazi seriju neobilježenih disketa. U nedostatku adekvatne opreme za tu prevaziđenu tehnologiju, arhivisti nisu mogli da ih otvore.

Svoju pomoć ponudili su članovi informatičkog kluba Karnegi Melon Univerziteta koji su uspjeli da na svjetlost dana iznesu zaboravljene slike.

Za Arkejndžela, post-konceptualnog umetnika iz Njujorka, vrijednost ovih slika je u načinu na koji je Vorhol, koji je preminuo 1987. u 58. godini, "vrlo brzo shvatio kako se ovaj, u to vrijeme potpuno novi, digitalni medij, može upotrebiti u umjetnosti".

Galerija

Bonus video: