Živković znao za sve kad je pisao lažno saopštenje

“Živković je bio u saznanju o načinu ponašanja lica prema policijskim službenicima”
143 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2014. 18:15h

Etički odbor Uprave policije još nije utvrdio etičnost postupanja bivšeg načelnika Centra bezbjednosti (CB) Podgorica, a sada načelnika kriminalistike u tom centru Branislava Živkovića, koji je naložio Timu za odnose sa javnošću da lažno informiše javnost.

To nije učinjeno jer, rečeno je “Vijestima” u Upravi policije, Etički odbor nema predsjednika od 7. marta, kada je dosadašnjem šefu Seadu Frljučkiću istekao mandat. Frljučkić je juče rekao “Vijestima” da Etički odbor nije razmatrao nijedan predmet koji je nakon tog datuma pristigao na njegov sto i da će posao biti nastavljen nakon imenovanja njegovog nasljednika.

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dostavila je na ocjenu Etičkom odboru 27. marta izvještaj svoje istrage u kojoj su nedvosmisleno utvrdili da je nedavno smijenjeni načelnik CB Podgorica Branislav Živković odgovoran za objavljivanja lažnog saoštenja nakon incidenta u Kliničkom centru, koji se dogodio 15. februara. Tada je grupa huligana i siledžija iz Zagoriča skoro tri sata maltretirala osoblje Urgentnog centra, slomila vrata na toj zdravstvenoj ustanovi, vrijeđala, omalovažavala i fizički nasrtala na policiju.

U Izvještaju Unutrašnje kontrole piše da je “na osnovu činjeničnog stanja i izvedenih dokaza” Uprava policije 16. februara 2014. godine u 19. 59 časova dostavila saopštenje za javnost povodom događaja u Kliničkom centru u kojem je, između ostalog, navedeno da je “netačno da su ova lica po dolasku policijskih službenika nasrtala na njih, prijetila im ili ih vrijeđala prilikom preuzimanja njihovih službenih mjera i radnji”.

“U postupku Unutrašnje kontrole je utvrđeno je da su naznačeni navodi saopštenja netačni i da je nesporno da je načelnik CB-a Podgorica Branislav Živković na osnovu čijih podataka - informacija je sačinjeno objavljeno saopštenje, bio odmah obaviješten o događaju sa lica mjesta od strane šefa kabineta direktora Uprave policije Petra Krstajića. Na osnovu službenih zabilješki koje su mu dostavljene na uvid prije sačinjavanja saopštenja za javnost, Živković je bio u saznanju o načinu ponašanja lica prema policijskim službenicima koje je imalo obilježja krivičnog djela i prekršaja na štetu policijskih službenika. Živković je, samim tim, i odgovoran za netačnost sadržine saopštenja za javnost”, navodi se u izvještaju Unutrašnje kontrole koji je dostavljen “Vijestima”.

Živkovića je, pet dana nakon incidenta u Kliničkom centru, zbog neprofesionalnog postupanja policije u tom i posljednjem slučaju paljenja vozila “Vijesti”, direktor Uprave policije Slavko Stojanović smijenio sa funkcije načelnika podgoričkog Centra bezbjednosti.

Stojanović je, osim Živkovića, smijenio i njegovog pomoćnika Jovicu Rečevića i javno se izvinio zaposlenima u Kliničkom centru zbog neprofesionalnog postupanja policije. Izvinjenje medicinskom osoblju istog dana uputio je i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Živković je zadržao mjesto šefa kriminalističke policije, poziciju koju je paralelno pokrivao za vrijeme kratkog šefovanja najvećim centrom bezbjednosti u državi.

Disciplinski postupak čeka i službenika Đorđija Maraša

Epilog istrage Unutrašnje kontrole povodom postupanja poilcije u Kliničkom centru je i pokretanje disciplinskog postupka protiv službenika CB Podgorica Đorđija Maraša, koji će odgovarati zbog “teže povrede službene dužnosti”.

U predlogu Unutrašnje kontrole upućenom disciplinskom tužiocu 12. marta navodi se da je Maraš prilikom primopredaje dužnosti dežurnog starješine, a nakon što mu je policijska patrola dostavila patrolni list i službenu zabilješku o događajima koji su se dogodili prethodne noći, “nije blagovremeno obavijestio dežurnog rukovodioca bezbjednosnog sektora radi daljih radnji povodom događaja u Kliničkom centru”.

On je zbog “neizvršavanja ili nesavjesnog, neblagovremenog ili nemarnog vršenja službenih obaveza počinio težu povredu službene dužnosti”, navodi se u izvještaju koji je dostavljen “Vijestima”.

Galerija

Bonus video: