Odbojkaši rutinski "odradili" Island, i preuzeli prvo mjesto u grupi

0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 22.08.2018. 16:28h

Crnogorski odbojkaši upisali su drugu pobjedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, očekivanu i laku protiv autsajdera grupe C, Islanda sa 3:0. Prije Islanda, naši odbojkaši su, takođe, u Baru savladali Slovačku (3:0), dok su u prvom kolu, u gostima, izgubili od Moldavije (2:3).

Pošto je u drugom meču grupe Slovačka kod kuće nanijela prvi poraz Moldaviji (3:0), Crna Gora je na polovini kvalifikacija preuzela prvo mjesto u grupi sa sedam bodova. Slovačka je druga sa šest, Moldavija treća sa pet, dok Island nema bodova, niti osvojenih setova. Crna Gora u nedjelju igra ponovo sa Islandom, a odlučujuća dva meča za plasman na EP su u januaru, protiv Slovačke u gostima i Moldavije kod kuće. Plasman na EP izboriće pobjednici sedam kvalifikacionih grupa i pet najboljih drugoplasiranih selekcija.

Za meč sa Islandom selektor Veljko Bašić je odlučio da odmori Miloša Ćulafića, pa je mjesto našao treći korektor, Bojan Strugar. U odnosu na meč sa Slovacima, izvršio je dvije promjene u startnoj postavi, korektor je bio Aleksandar Minić, a meč je počeo i srednji bloker Ivan Ječmenica (umjesto Luke Šuljagića).

Ostatak starta je bio isti, tehničar Rajko Strugar, primači Vojin Ćaćić i Marko Bojić, srednji bloker Luka Babić, te libero Nikola Lakčević.

Već na 10:6 u prvom setu je Marko Vukašinovićušao u igru umjesto Ćaćića, u istom setu je Blažo Milić zamijenio Babića, i, takođe, igrao do kraja, a od drugog seta na terenu nije bilo ni Bojića, jer ga je zamijenio Božidar Ćuk.

Tokom trećeg seta su šansu dobili i tehničar Nikola Radonić, korektor Bojan Strugar i drugi libero Slobodan Bojić, a u igru jedino nije ulazio Šuljagić. Što se meča tiče, Island je u prvom setu držao priključak do 7:6, imao je i kontru za 7:7, ali je nije iskoristio. Nakon toga je na servis Rajka Strugara uslijedila serija poena za vođstvo od 13:6, kada je i set odlučen.

Island je jedino vodio u drugom setu, imao je i tri poena prednosti, na 11:8, ali je to bilo sve od strane gostiju. Crna Gora je prvo izjednačila na 11:11, potom je serijom 4:0 povela 17:13, a sve dileme su otklonjene kada je Milić realizovao kontru za 23:18.

Sa 6:0 na početku trećeg seta, naši odbojkaši su odmah uhvatili zalet za osvajanje i ovog seta i drugu uzastopnu maksimalnu pobjedu u grupi...

Primač servisa Marko Vukašinović, najbolji poenter meča sa 14 poena, kazao je da “poslije Moldavije nije bilo lako da kao ekipa zbijemo redove i da krenemo u potpuno drugačijem ritmu nego što je to bilo do tada”.

“Onda smo odradili sjajan posao protiv Slovačke. Nije bilo lako ni protiv Islanda jer su najteže utakmice koje su unaprijed dobijene. Ali se ekipa ponašala fantastično, od prvog do posljednjeg poena. Nismo dozvolili protivniku da utiče na igru i rezultat", rekao je Vukašiinović.

Crna Gora – Island 3:0 (25:15, 25:20, 25:15)

Bar - Dvorana: “Topolica”. Gledalaca: 275. Sudije: Onopas (Grčka) i Kuzmanović (Bosna i Hercegovina). Poeni iz napada: Crna Gora 43, Island 19. Poeni iz bloka: Crna Gora 9, Island 3. Poeni iz servisa: Crna Gora 10, Island 4. Greške: Crna Gora 24, Island 13.

Crna Gora: Minić 9, Babić 1, R. Strugar 3, Ćaćić 1, Radonić 1, Lakević (libero 1), Bojić 6, B. Ćuk 12, S. Bojić (libero 2), B. Strugar 2, Milić 2, Šuljagić, Vukašinović 14, Ječmenica 11.

Island: Haldorson 7, Benediktson, L. Matjason 5, K. Valdimarson 2, H. Valdimarson 5, Orison 6, Gislason, Daviđson, M. Matjason 1, Karlson, Bjornson.

Bonus video: