Nikšić: Godina u znaku Vita Nikolića

U nedjelju, u „Gradu N“, počinj niz manifestacija kojima će biti obilježen jubilej čovjeka koji je jedan od zaštitnih znakova Nikšića
150 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2014. 12:14h

U nedjelju 27.aprila navršava se 80.godina od rođenja poznatog nikšićkog pjesnika Vitomira Vita Nikolića i toga dana u „Gradu N“ počeće niz manifestacija kojima će biti obilježen jubilej čovjeka koji je jedan od zaštitnih znakova Nikšića.

Predsjednica SO Nikšić Sonja Nikčević kazala je da će se u deset sati kraj Vitovog groba okupiti i položiti cvijeće članovi njegove porodice, književni stvaraoci, zvaničnici, profesori i studenti Filozofskog fakulteta, predstavnici Književne zajedice „Vladimur Mijušković“ i građani, a u ime porodice zahvaliće se Danica Nikolić, Vitova kćerka.

Šetalište pod Trebjesom nosi Vitovo ime ali su tablu koja je to označavala uklonili vandali. Mijat Božović, iz izviđačkog odreda „Draga Gigo Cerović“, kazao je da će u nedjelju izviđači odati počast izviđaču Vitu, dugogodišnjem članu pomenutog odreda, na taj način što će na početku šetališta postaviti tablu sa njegovim imenom, koja će biti „mimo standarda jer i Vito je bio pjesnik mimo standarda“.

Članovi Umjetničke radionice „Ars“, preme riječima direktora Jovana Karadžića Kadža, umjetnika koji je u bolnici Brezovik dobio „parče zida“ i naslikao Nikolićev portret, tik uz čuvenu pjesmu „Topole brezovačke“, izvešće performans i predstaviti radove inspirisane Vitovom poezijom.

Nedjeljna manifestacija završava se u galeriji „A“ izložbom o Vitu iz njegove spomen zbirke, autora Maksima Vujačića. Izložbu će otvoriti Željko Rutović, direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture, i Sonja Nikčević.

„Izložba će biti slikovit uvid u životni i razvojni put pjesnika čija se popularnost iz godine u godinu uvećava, ali čiji značaj nije dovoljno naglašen u istoriji crnogorske kulture“, kazao je Vujačić, novinar i publicista i autor manifestacije.

Na izložbi će biti predstavljeni Nikolićevi lični predmeti, fotografije, medicinska dokumentacija, prepiske, tako da će javnost za 15 dana, koliko će trajati izložba imati priliku da vidi sve ono što se godinama čuvalo u Vitovoj tajnoj fioci.

„Biće tu i njegove novinske reportaže, zapisi, humoreske, originali tekstova koje je on isijecao i ljubomorno čuvao, jer je Vito bio legenda nikšićkog i crnogorskog novinarstva“, kazao je Vujačić koji je o Vitu objavio pet knjiga.

Sa konferencije za novinare (Foto: Ivan Petrušić)

Dvije posljednje knjige, „Zatočenik žute gošće“ i „Aforizmi i epigrami“, koje je Vujačić objavio prije pola godine, u toku ljeta biće promovisane po bivšoj Jugoslaviji – počev od sjevera Crne Gore, preko Beograda i Skoplja, do Rijeke, Zagreba, Sarajeva, Prištine. Dobili su poziv i iz Moskve.

„U maju nastavljamo sa manifestacijama Vitu u čast. U nikšićkoj Gimnaziji, u čijoj literarnoj sekciji je Vito bio čest i omiljen gost, održaćemo poetski čas na kome će učestvovati Dušan Govedarica, Maksim Vujačić i ja“, kazao je glumac Miro Nikolić, dugogodišnji interpretator Nikolićeve poezije i proze.

Zatim slijede poetski časovi po nikšićkim školama a za kraj maja planirana je tribina o Vitovom djelu na Filozofskom fakultetu.

I tako iz manifestacije do manifestacije, sve do 10.septembra kada će vbiti obilježeno 20.godna od smrti velikog pjesnika.

U organizaciji manifestacije u čast godine u znaku Vita, koju se podržali Ministarstvo kulture i Opština Nikšić, učestvuju bibioteka „Arhiv uspomena“, Galerija „A“, Književna zajednica „Vladimir Mijušković, Umjetnička radionica „Ars“ i izviđački odred „Draga Gigo Cerović“,

Bonus video: