Atraktivno buđenje i zavođenje uz tango

Palačković i Marjanović “prošetali“ su publiku kroz djela Markovića, Pjacole, Živkovića, Rozaura, Bekama i Minoru Miki
98 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Palačković, Ivan Marjanović, Foto: Ivan Petrušić
Srđan Palačković, Ivan Marjanović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.04.2014. 07:15h

Ako je u sali Muzičke škole “Dara Čokorilo“ u Nikšiću bilo mjesta za sjedenje, na bini od udaraljki nije bilo mjesta ni za stajanje. Nikšićka publika imala je jedinstvenu priliku da prisustvuje koncertu beogradskih perkusionista Srđana Palačkovića i Ivana Marjanovića i čuje kako zvuče instrumenti poput bubnja, činela, timpanija, ali i oni manje poznati kao što su metalofon, vibrafon i marimba.

Palačković i Marjanović “prošetali“ su publiku kroz djela Markovića, Pjacole, Živkovića, Rozaura, Bekama i Minoru Miki, “razdrmali“ ih atraktivnim zvucima, ali i “zaveli“ tangom i prizvukom džeza. Priču su zaokružili afričkom tugom i ritualnim plesom, a sve u želji da pokažu da udaraljke mogu biti, kada treba, glasne i atraktivne, ali i senzualne i tihe.

“Mislim da publika dobro reaguje na tu vruće-hladnu kombinaciju. Morate da im date i jedno i drugo da bi shvatili da se na udaraljkama ne izvodi samo glasna, atraktivna muzika, već i ona sporija, senzualna. Ansambal je i nastao iz potrebe da sve to pretočimo i stavimo u jednu priču, prezentujemo publici i približimo im udaraljke“, kazao je Palačković, koji je od 2009. timpanista Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Privilegija je, kaže muzičar koji je osnovao duo “Beogradski perkusionisti“, raditi posao koji volite, a zadovoljstvo ako to možete podijeliti sa drugima i na taj način im približiti muziku kojom se bavite.

“Jedino muzika koja drži pažnju ostaje u sjećanju. Mi smo izborom programa pokušali da ova muzika Nikšićanima ostane u sjećanju. Nadam se da smo u tome uspjeli“, kazao je Palačković.

Da je odabrani program bio pun pogodak posvjedočio je aplauz oduševljene pubike koja je pokazala da ima sluha i za perkusione instrumente ne samo kao ritmičku “podlogu“ ili dobar “zvučni efekat“, već kao samostalnu i sebi dovoljnu muziku.

“Znam da je nikšićka publika veoma zahtjevna i vrlo obrazovana tako da mi je još veće zadovoljstvo što ovu muziku predstavljamo na ovaj način“, kazao je Palačković i dodao da mu veliko zadovoljstvo predstavlja rad sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

“Uživanje je da sviram u njemu i da sam dio nečega što raste. Za dva dana imamo koncert 'Patetična simfonija' od Čajkovskog, a kada neko ima tu simfoniju na repertoaru onda znate da to nije šala već da je riječ o orkestru koji je dostigao veliki nivo“, riječi su muzičara koji je diplomirao i magistrirao udaraljke na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gdje radi kao docent za udaraljke, kamernu muziku i orkestarske studije za udaraljke.

Koncert je organizovao Muzički centar Crne Gore u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Bonus video: