Počinje suđenje za bombaški napad na "Vijesti"

Marko Šofranac (22) i Nemanja Vukmirović (21) u istrazi su negirali da imaju veze sa postavljanjem eksploziva
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2014. 17:39h

Sudija Osnovnog suda Nenad Vujanović, dobio je predmet u vezi slučaja aktiviranja eksplozivne naprave ispred redakcije lista "Vijesti", ali još nije odlučio kad će zakazati prvo ročište.

Za bombaški napad optuženi su Podgoričani Marko Šofranac (22) i Nemanja Vukmirović (21), koji su u istrazi negirali da imaju veze sa krivičnim djelom koje im se stavlja na teret.

Vukmirovićev branilac, advokat Novak Ražnatović, potvrdio je “Vijestima” da je podnijet optužni predlog.

“Stigao je optužni predlog i znam da je predmet dodijeljen sudiji Vujanoviću. Mi, kao branioci, još nijesmo dobili optužni predlog zbog čega ne mogu da saopštim šta im se sve stavlja na teret”, kazao je Ražnatović.

Podgorička policija uhapsila je Vukmirovića 8. marta jer su tokom istrage, navodno, došli do dokaza da je sa Šofrancem u noći između 26. i 27. decembra prošle godine, postavio i aktivirao dinamit tik ispod prozora glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

Bio sam u igraonici: Šofranac

Šofranac je u vrijeme hapšenja Vukmirovića već bio u spuškom zatvoru, ali zbog drugog krivičnog djela.

“Sumnja se da su oni postavili eksplozivnu napravu na spoljašnju jedinicu klima uređaja, na zidu suterena sa zapadne strane objekta redakcije ND 'Vijesti', koju su potom aktivirali“, rekao je nakon hapšenja pomoćnik direktora UP Milan Tomić.

Vukmirović i Šofranac optužuju se da su počinili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Negira krivicu: Vukmirović

Vukmirović, student treće godine Fakulteta bezbjednosti, nakon hapšenja osam dana proveo je u pritvoru, a na dan kada je pušten na slobodu ispričao je za “Vijesti” da nema nikakve veze sa bombaškim napadom.

Urednik “Vijesti” Mihailo Jovović, u trenutku napada nalazio se u svojoj kancelariji, ali nije povrijeđen.

Na zgradi i suterenu pričinjena je veća materijalna šteta.

Redakcija “Vijesti”, direktor, urednici i novinari posljednjih godina često su na meti napada.

Redakcija je kamenovana 8. novembra, kada su tri, i dalje nepoznata muškarca, prišla glavnom ulazu i prozor prvo razbili velikim kamenom, a potom i jednim manjim.

"Vijesti" su napadnute i tokom Parade ponosa, 20. oktobra 2013. godine, kada je iz dva puta kamenovana redakcija i polomljeno nekoliko prozora na kancelarijama.

U avgustu ispred kuće novinara "Vijesti" Tufika Softića bačena je eksplozivna naprava, a prethodno su fizički napadnuti novinarka Olivera Lakić, urednik Mihailo Jovović i direktor lista Željko Ivanović...

Policija i tužilaštvo još nijesu riješili ni seriju paljenja automobila "Vijesti" u ljeto 2011. godine.

Serija napada na automobile lista počela je u noći između 13. i 14. jula 2011. kada su još nepoznati počinioci, oko 3 sata poslije ponoći, polili benzinom dva službena vozila dnevnika, na parkingu Bulevara revolucije u blizini zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost.

U noći 26. jula dogodio se novi napad u Maslinama ispred kuće radnika lista zapaljen je još jedan ostavljeni automobil redakcije "Vijesti".

I te noći bio je isti način izvršenja - napadač je prednji dio automobila polio benzinom, zapalio i pobjegao. Nepoznati napadači su 28. avgusta oko 03.58 časova na parkingu kod OŠ "Pavle Rovinski" na Starom aerodromu zapalili kombi štamparije lista, ali u tom slučaju benzin nije korišten za izazivanje vatre.

Znaju se iz viđenja, ali se telefonom čuju svaki dan

Vukmirović je tužiocu rekao da se ne druži sa Šofrancem, da ga zna iz osnovne škole, “više iz viđenja, nego što se družim s njim”.

Šofranac je, međutim, kazao da se njih dvoje često gledaju i čuju, “svakih 2,3,4 dana” i da zna Nemanjin broj napamet.

“Ja sada zaista ne mogu da se sjetim da li sam tu noć gledao Nemanju ili se čuo sa njim... prošlo je tri mjeseca... Zaista ne mogu da tvrdim, jer mi se često gledamo”, kazao je Šofranac na saslušanju.

Bio na rođendanu, pa otišao da se provoza sa drugom

Vukmirović je u istrazi tvrdio da je u noći eksplozije bio u restoranu Maša, gdje je slavio rođendan sestre od ujaka.

On je, između ostalog, rekao da se te večeri u lokalu vidio sa Šofrancem, ali da ovaj “nije sve vrijeme sjedio sa nama”.

On je rekao da je bez nekog posebnog razloga izašao iz lokala, nakon što se čuo sa prijateljem i otišao da ga pokupi automobilom kako bi se provozali.

Ispričao je da je “jak zvučni udar” čuo dok je bio neposredno kod Kliničkog centra. Nakon što je drug ušao u auto, tvrdi da su istim putem krenuli nazad.

“Negdje u blizini Vijesti, skrenulo nam je pažnju prisustvo policijskih vozila... Jedan od policajaca nije htio da nam odgovori šta se desilo... pa je naša putanja kretanja bila prema Sportskom centru”, ispričao je Vukmirović kod tužioca.

Policija sa snimaka uzetih sa nadzornih kamera je zabilježila brzo kretanje Vukmirovićevog automobila “reno senik”, neposredno nakon što je registrovano bjekstvo napadača.

On je takođe kazao da se ne sjeća da li je te večeri telefonom razgovarao sa Šofrancem.

Uvidom u listing, policija je utvrdila da su njih dvojica te noći nekoliko puta razgovarali i razmjenjivali poruke prije eksplozije.

Šofranac je rekao da je te večeri bio u “Maši”, a da je u momentu eksplozije bio “na igricama” u blizini lokala “Kerber”.

Galerija

Bonus video: